Do sčítání ptáků se zapojilo více než 28 tisíc dobrovolníků. Podívejte se na FOTKY

24.01.2023 7:24

O víkendu od 6. do 8. ledna probíhalo v České republice sčítání ptáků během akce Ptačí hodinka, kterou pořádala Česká společnost ornitologická (ČSO). Do akce se zapojilo tisíce dobrovolníků. V Plzeňském kraji bylo zpozorováno přes 32 tisíc ptáků.

sýkora koňadra1_ČSO
sýkora koňadra1_ČSObrhlík lesní_ČSOstehlík obecnýStrakapoud velký_ČSOsýkora koňadra_ČSOsýkora modřinka_ČSOŠoupálek_ČSOvrabec domácí_ČSO

Do pátého ročníku Ptačí hodinky se letos zapojilo celkem 28 625 dobrovolníků, kteří odeslali 18 846 hodinových sčítání. „Dohromady jsme zaznamenali více než půl milionu ptáků. Ptačí hodinku sčítali občanští vědci napříč celou Českou republikou. Mezi sčitateli najdeme přes tři tisíce rodin, desítky škol nebo také nejstaršího sčitatele v úctyhodném věku 94 let,“ uvedla ČSO.

V Plzeňském kraji se zapsalo celkem 1726 pozorovatelů, kteří provedli celkem 1095 sčítání. V Plzeňském kraji bylo nahlášeno celkem 32 260 ptáků, což je průměrně 30,67 na jedno pozorování.

Statistiky v Plzeňském kraji ovládl vrabec domácí, druhé místo obsadila sýkora koňadra, na třetím byl vrabec polní. Celkové počty a průměry však pomyslným pořadím lehce zamíchají. V plošném výskytu i v celkových počtech totiž ovládla statistiky sýkora koňadra.

Mezi nejpočetněji pozorovanými druhy jsou sýkora koňadra, vrabec polní, vrabec domácí a sýkora modřinka. Žebříček nejčastěji zaznamenaných druhů je ale trochu jiný. Vysoká početnost nemusí znamenat, že druh během své hodinky viděla většina účastníků. Pěkně to lze ilustrovat na příkladu vrabců a modřinek. Zatímco modřinky se ukázaly na 67 % krmítek, vrabci navštívili během sčítání zhruba 40 % krmítek (oba druhy vrabců podobně). Když už se ale vrabci objevili, přilétli průměrně v mnohem větším hejnu – takže ve výsledku početně předběhli „častější“ modřinky,“ vysvětluje Ondřej Belfín, koordinátor Ptačí hodinky z ČSO.

Účast veřejnosti je pro sčítání ptáků na krmítku klíčová. „Jen díky ohromnému množství dobrovolníků získáváme takové množství cenných údajů o našich přezimujících ptácích. Děkujeme všem, kteří se do sčítání zapojili,“ zdůrazňuje Belfín.

Oficiální výsledky včetně možnosti filtrování krajů a okresů jsou k dispozici zde.

Ornitologové během víkendu také vyzývali účastníky k zaslání fotografií ze sčítání. Sešlo se jich téměř tisíc. Některé z nich naleznete v naší fotogalerii. Více fotografií naleznete zde.

Foto ČSO

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24