12.12.2024 21:30
12.12.2024 18:57
Víkend je opět tady! Kam vyrazit za zábavou v Plzni a Plzeňském kraji?
12.12.2024 13:38
Na Čtyřce jsou nová parkovací stání. Obvod do nich investoval více než 1 milion korun
Mazanec třikrát jinak! Recepty na tradiční velikonoční dobroty!
Velikonoce jsou za dveřmi a na stole nesmí chybět ani mazance tedy bochánky. Pečete je doma? Kromě receptu na tradiční nadýchaný bochánek, pro vás máme i dva netradiční. Velmi jednoduchý z tvarohu, který zvládnete i na poslední chvíli a také recept na menší kořeněné. Všechny recepty jsou od foodblogerky Andrey Motlíkové. A poradíme Vám také, jak udělat výbornou velikonoční nádivku.
Tradiční mazanec
Na přípravu budete potřebovat:
Na dva mazance:
750 g mouky (dávám půl na půl hladkou a polohrubou)
180 g cukru krupice
180 g tuku (používám máslo)
2 vejce
42 g droždí
350 ml mléka
1 vanilkový cukr
kůra z jednoho citronu
špetka soli
kdo rád rozinky, dá také do těsta
mandle na posypání
1 vejce na potření
Postup přípravy:
Od doby, co vlastním domácí pekárnu, připravuji těsto v ní. Nejprve nalijeme mléko, rozpuštěné a vychladlé máslo, vejce, potom sypké a navrch rozdrobené droždí a nastrouhanou kůru. Necháme pracovat na program těsto i s kynutím. Můžete vypracovat samozřejmě i ručně.
Poté těsto vyjmeme, propracujeme a na plechy vyložené pečicím papírem vytvarujeme 2 bochánky. Necháme opět vykynout alespoň půl hodiny. Poté můžeme vršek nastříhnout do kříže, pomažeme rozšlehaným vajíčkem a posypeme mandlemi.
Pečeme ve vyhřáté troubě na 170 oC cca 30 - 40 minut, zkoušíme špejlí.
Tvarohový mazanec
Je to rychlé a jednoduché těsto, které se zaručeně povede každému. U nás se dělá bez rozinek, ale vy si je tam určitě přidejte, nejlépe namočené v rumu.
Na přípravu budete potřebovat:
250 g měkkého tvarohu
500 g hladké mouky
150 g másla
200 g moučkového cukru
2 vejce
1 vanilinový cukr
2 lžíce rumu
5 lžic mléka
nastrouhaná kůra z 1 citronu
1,5 prášku do pečiva
1 rozšlehané vajíčko na potření
mandle na posypání
Postup přípravy:
Nejprve vyšlehejte do pěny vejce s cukry, pak vmíchejte postupně změklé máslo, tvaroh, mléko, rum, citronovou kůru a nakonec prosátou mouku s práškem do pečiva. Těsto dobře propracujte.
Z těsta vytvarujeme bochánek, který nahoře můžeme nastřihnout do kříže, potřeme rozšlehaným vajíčkem a posypeme plátky mandlí.
Pečeme v troubě vyhřáté na 180 0C dozlatova. Jestli je uvnitř upečený, zjistíme špejlí, na kterou se těsto již nebude lepit.
Kořeněné mazance
Andrea pro vás vyzkoušela i mazance podle vzoru anglických hot cross buns s voňavým kořením. Ty pravé se mohou někdy zdát tvrdé a bez chuti, a tak Andrea zkombinovala koření s klasikou a je tu super výsledek.
Na přípravu budete potřebovat:
500 g hladké mouky
100 g cukru krupice
100 g másla
7 g sušeného droždí
200 ml mléka
1 vejce
špetka soli
kůra z jednoho citronu
1/4 KL sušeného zázvoru
1/4 KL skořice
1/4 KL mletého hřebíčku
1/4 KL mletého kardamomu
rozinky nebo sušené brusinky
plátky mandlí
vejce na potření
Postup přípravy:
Mouku prosejte do mísy, přisypte cukr, sůl, koření, droždí, citronovou kůru a promíchejte. Přidejte vejce, změklé máslo, rozinky a postupně přilévejte mléko. Důkladně propracujte v hladké nelepivé těsto. Nechte 1,5-2 hodiny kynout.
Těsto vyklopte na vál, znovu propracujte a vytvořte buď dva bochánky nebo několik menších. Nechte ještě alespoň 45 minut kynout.
Troubu předehřejte na 180 °C, bochánky přendejte na plech vyložený pečicím papírem, pomažte je vejcem a posypte plátky mandlí. Pečte 30-40 minut podle velikosti. Propečení zkuste špejlí.
Velikonoční nádivka
Na velikonočním stole nesmí chybět samozřejmě velikonoční nádivka. Recept najdete ZDE.
foto a recepty: andrea Motlíková, V kuchyni vždy otevřeno