QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Nová výstava v plzeňském muzeu odhalí pikantní zápisky z deníku Bedřicha Smetany – FOTKY

01.03.2024 15:10

Západočeské muzeum v Plzni představilo výstavu s názvem Bedřich Smetana a Plzeň. Expozice zaujme především zápisky z deníku Bedřicha Smetany, který skladatel psal v době, kdy studoval plzeňské gymnázium.

Smetana v Plzni_výstava_0224_QAP (10)
Smetana v Plzni_výstava_0224_QAP (10)Smetana v Plzni_výstava_0224_QAP (2)Smetana v Plzni_výstava_0224_QAP (1)Smetana v Plzni_výstava_0224_QAP (3)Smetana v Plzni_výstava_0224_QAP (5)Smetana v Plzni_výstava_0224_QAP (4)Smetana v Plzni_výstava_0224_QAP (6)Smetana v Plzni_výstava_0224_QAP (7)Smetana v Plzni_výstava_0224_QAP (9)Smetana v Plzni_výstava_0224_QAP (8)Smetana v Plzni_výstava_0224_QAP (11)Smetana v Plzni_výstava_0224_QAP (12)Smetana v Plzni_výstava_0224_QAP (13)Smetana v Plzni_výstava_0224_QAP (14)Smetana v Plzni_výstava_0224_QAP (15)Smetana v Plzni_výstava_0224_QAP (16)Smetana v Plzni_výstava_0224_QAP (18)Smetana v Plzni_výstava_0224_QAP (17)Smetana v Plzni_výstava_0224_QAP (19)

Výstava s názvem Bedřich Smetana a Plzeň se otevře veřejnosti 2. března, v den Smetanových 200. narozenin. Pořádá ji Západočeské muzeum v Plzni ve spolupráci s Národním muzeem.

Novou výstavu novinářům v pátek 1. března představili její autoři Tomáš Bernhardt (Západočeské muzeum v Plzni) a Olga Mojžíšová (Národní muzeum – Muzeum Bedřicha Smetany).

Autoři výstavy vycházeli z deníku, který si Smetana psal v době svého studia na gymnáziu v Plzni. Tehdy mu bylo 16 až 19 let. V plzeňském muzeu návštěvníci naleznou expozice, které se deníku věnují.

„Deník Bedřicha Smetany z jeho studentských let návštěvníkům otevírá okno do plzeňské společnosti, ale jiné než by člověk čekal. Pro mě bylo nejcennější seznámit se detailně s textem v deníku, který je velmi čtivý,“ zmínil Tomáš Bernhardt ze Západočeského muzea v Plzni.

S tvrzením, že je deník velmi čtivý, redakce QAPu naprosto souhlasí. V zápiscích, které jsou v muzeu vystavené, se objevují příhody ze skladatelova společenského života, dočtete se i například o tom, že vyučoval hru na klavír, což mu mnohdy přineslo nejednu zajímavou výhodu.

[1841 červenec] 31. sobota. Už jsou to více než 2 měsíce, co učím na piano Karla Wildmanna, syna vdovy po lesním. Je ovšem už příliš starý na to, aby jednou dokázal hrát brilantně; ale protože si to jeho matka přeje a mne a strýci tolik prosila, tak jsem to vyučování převzal. Učinil jsem tak i proto, že tam chci příští rok bydlet a nebudu muset platit za ubytování tolik, jako tady, co jsem teď, když budu učit jejího syna. […] Ostatně se toho za tyto 2 měsíce naučil nad moje očekávání.

V deníku se objevují jména mnoha obyvatel Plzně, na čtyři desítky míst přímo v Plzni a další dvě desítky v blízkém okolí. Smetana byl dobrý pozorovatel a obratný stylista. Jeho deník umožňuje bezprostřední pohled na život Plzně ve 40. letech 19. století, ale také bezprostřední setkání s osobností autora.

V mnoha zápiscích Smetana zmiňuje i Kateřinu Otilií Kolářovou, se kterou se v srpnu 1849 oženil. V Plzni s ní skladatel zažil nejednu zajímavou chvilku.

[1843, květen] pátek 26. […]Odpustila mi, dokonce se se mnou procházela po zahradě, dovolila mi tu a tam políbit její krásnou ruku a byla takříkajíc vtěleným andělem. V altánu jsme poslouchali hudbu, která hrála před Hanesem dokud nezačalo být chladno. Pak mne ohnivý polibek na ruku odloučil od ní, od mého blaha.

Výstava není ale jen o denících, v muzeu naleznete i mnoho zajímavých předmětů spjatých se skladatelovým životem. „Máme zde mnoho předmětů, které se týkají Smetanova pobytu v Plzni. Klavír, na který údajně hrál, dokumenty z gymnázia, kde je uveden jako Friedrich Smetana a je tam zapsaný jeho prospěch,“ vyjmenovala Olga Mojžíšová z Muzea Bedřicha Smetany.

Výstavu Bedřich Smetana a Plzeň naleznete v Západočeském muzeu v Plzni, výstavní sál 2, Kopeckého sady 2, Plzeň. Veřejnosti bude přístupná až do 1. září 2024.

Foto QAP

SDÍLEJTE ČLÁNEK
Zvednu vam to_copy
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT