Plzeňská stopa v zahraničí. Světová výstava Adolfa Loose zastavila v Bruselu - FOTKY

17.02.2023 9:21

Již druhým rokem putuje výstava LOOS AND PILSEN po světových metropolích. Počínaje Tel Avivem pokračovala přes New York, Vídeň, Paříž, Tokio a Mnichov do Bruselu, kde je nyní k vidění v Plzeňském domě.

Výstava Loose v Bruselu_0223_PK (4)
Výstava Loose v Bruselu_0223_PK (4)Výstava Loose v Bruselu_0223_PK (1)Výstava Loose v Bruselu_0223_PK (2)Výstava Loose v Bruselu_0223_PK (3)Výstava Loose v Bruselu_0223_PK (5)

Výstavu pro Česká centra připravila v roce 2020 Západočeská galerie v Plzni u příležitosti 150. výročí narození Adolfa Loose. Záměrem výstavy bylo představit v zahraničí Loosovu unikátní tvorbu v plzeňských interiérech, neboť Plzeň je městem s druhým největším počtem jeho realizací po Vídni. Autorem výstavy je Petr Domanický, architekt a kurátor sbírky architektury Západočeské galerie v Plzni. Projekt byl finančně podpořen městem Plzeň.

Multimediální výstava je členěna na tři části. V té úvodní je představen světově uznávaný architekt Adolf Loos, jeho životní příběh a tvorba v Plzni. Další část výstavy se zaměřuje na příběhy plzeňských investorů Loosových realizací, jejichž osudy mnohdy tragicky poznamenala druhá světová válka. Většinou se jednalo o bohaté rodiny obchodníků a průmyslníků, jakými byli Hirschovi, Beckovi, Krausovi, Brummelovi, Voglovi a Semlerovi. Poslední část výstavy dává nahlédnout do plzeňských loosovských realizací.

Působivé velkoformátové fotografie interiérů v současné podobě po rekonstrukci přímo lákají k návštěvě Plzně. V září tohoto roku bude výstava k vidění také v mázhausu plzeňské radnice.

Vernisáž výstavy se konala 9. února 2023 v Evropské kanceláři Plzeňského kraje v Bruselu.

Foto PK

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24