QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Plzní projde oblíbený průvod strašidel! Historický víkend je za rohem

07.06.2023 8:11

27. ročník Historického víkendu se blíží. Návštěvníci se mají v letošním roce opravdu na co těšit. Chybět nebude ani oblíbený rej strašidel.

historický víkend_průvod strašidel_Milan Svoboda

Program Historického víkendu proběhne v centru Plzně od pátku 9. do neděle 11. června. Hlavní scéna bude umístěna přímo na náměstí Republiky, další pak v Mlýnské strouze a dalších částech sadového okruhu. Dění letošního Historického víkendu bude situováno do doby, kdy Plzeň obléhali husité.

Historický víkend si žádný z návštěvníků nedovede představit bez reje strašidel, který proběhne tradičně v sobotu 10. června. V 19:30 začíná za doprovodu hudební skupiny Strašlivá podívaná noční rej strašidel. Nezapomeňte si originální masku! Během koncertu totiž proběhne výběr a následně ocenění těch nejlepších masek. V 20:45 bude zahájen Vejšlap plzeňských strašidel, který projde centrem města.

Strašidla z náměstí Republiky projdou Dřevěnou ulicí k Západočeskému muzeu a kolem Branky zpět na náměstí Republiky. A že to bude podívaná! Plzeňská strašidla jsou totiž fenoménem celé akce. Věděli jste, že Plzeň dokonce drží rekord v jejich počtu na jednom místě? Jedná se o rekord z roku 2009, kdy se jich v Plzni potkalo 4 402.

V Plzni se během víkendu uskuteční několik bitev, samozřejmě nebude chybět dobové tržitě, hudba a doprovodné interaktivní programy pro děti. Novinkou letošní akce budou ukázky středověkého plno-kontaktního boje se skupinou Pikarti u morového sloupu na náměstí Republiky. U kašny Anděl pak návštěvníci budou moci nahlédnout pod pokličku katovského řemesla.

Pro děti bude připravena také pohádková cesta, kterou každý rok absolvuje několik tisíc dětí s doprovodem. Program bude zahájen v pátek 9. června v 16:30 a jeho vrcholem bude koncert skupiny Tempus, která zahraje „středověký rock“. Koncert začíná ve 20:30.

Detailní program akce naleznete zde.

Foto Milan Svoboda

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24