01.07.2025 17:45
01.07.2025 14:37
Vlna veder a riziko požárů. Meteorologové vydali výstrahu!
Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) vydal výstrahy před velmi vysokými teplotami a nebezpečím požárů, které se týkají i našeho regionu.
01.07.2025 12:56 01.07.2025 13:10
Požár domu v Malechově: Hasiči vyhlásili druhý stupeň poplachu
V obci Malechov zasahují hasiči. Vyhlášen byl druhý stupeň požárního poplachu.
Zbyla vám ještě jablka ze zahrady? Vyzkoušejte tyto lahodné kroužky v listovém těstě
Proč by se měl štrůdl péct pořád jako závin? Proč neudělat něco trochu jiného? Zbyla vám ještě jablka ze zahrady? Můžete připravit jablečné kroužky v proužcích listového těsta a bude to zase o něco zajímavější.

Přinášíme recept od foodblogerky na takové jablečné jednohubky do ruky. Můžete je třeba posypat nasekanými ořechy. Fantazii se meze nekladou.
Na přípravu budete potřebovat:
1 balení listového těsta (pokud koupíte již rozválené, budete mít o práci méně)
5 středně velkých jablek
1 vejce na potření
cukr (moučkový, pokud budete chtít přisladit jablka, třtinový, pokud budete posypávat těsto)
mletá skořice
Postup přípravy receptu:
Jablka oloupejte a nakrájejte na plátky min. 1 cm vysoké. Vykrájejte jádřince pomocí nějakého šikovného kulatého vykrajovátka, otvor by měl být min. 1,5 cm široký, abyste mohli těsto dobře prostrkovat a obmotávat kolem kroužku. Jablka posypte zlehka skořicí, kdo chce může i moučkovým cukrem.
Vyválené listové těsto nenechávejte dlouho při pokojové teplotě, aby se vám nelepilo a dobře se s ním pracovalo. Nakrájejte podélně při delší straně na proužky asi 1 cm široké. Kroužky jablek postupně obtáčejte proužky těsta, konce vždy nechte na spodní straně, kterou je pokládejte na plech vyložený pečícím papírem. Nakonec potřete rozšlehaným vejcem, posypte skořicí a cukrem.
Pečte při 190 °C asi 20-25 minut dozlatova.
Více receptů najdete na V kuchyni vždy otevřeno.
foto a recept Andrea Motlíková