Parkovné v centru Plzně se bude platit přes registrační značky!

24.06.2019 19:08

Plzeň spustí pilotní projekt kontroly parkovného, který nahradí "botičkování". Úhrada parkovného se bude nově kontrolovat prostřednictvím lustrace registrační značky!

Parkování v centru Plzně_QAP_foto (2)

Plzeň spustí pilotní projekt, který mění způsob kontroly úhrady parkovného v historickém jádru města! Odpadne tak nasazování a snímání botiček. Projekt se má spustit nejpozději 1. února 2020.

Město dovybaví dvacítku parkovacích automatů klávesnicemi pro zadávání registračních značek. Úhrada parkovného se tak bude nově kontrolovat právě prostřednictvím registračních značek. Do budoucna se zvažuje i možnost placení přes aplikaci v mobilu. Cílem je zvýšit počet parkujících, kteří respektují pravidla parkování.

 

„Jako pilotní oblast pro testování nového systému kontroly navrhujeme zónu placeného stání A. V ní je nyní 334 zpoplatněných stání ve smíšeném režimu, tedy parkování s kartou nebo s parkovacím lístkem a 90 stání v ´modrých zónách´, tedy pouze pro držitele karet, celkem tedy 424 stání. V této zóně půjde v parkovacích automatech zaplatit parkovné jen po předchozím zadání registrační značky,“ uvedl náměstek primátora pro oblast dopravy a životního prostředí Michal Vozobule.

Pracovníci správce parkování dostanou tablety a chytré telefony se speciální aplikací a v ulici načtením registrační značky provedou kontrolu. V případě, že zjistí vůz, jenž nemá zaplaceno parkování nebo překročil zaplacenou dobu, vygeneruje systém informace pro ověření a kompletaci spisového materiálu ke každému jednotlivému případu do informačního systému správy parkování, případ následně verifikuje městská policie a provede ztotožnění provozovatele vozidla. Celý spis poté datově předá na odbor správních činností magistrátu, který následně obešle provozovatele vozidla výzvou k úhradě určené částky. Celý automatizovaný proces skončí buď úhradou sankce přestupcem, nebo zahájením správního řízení správním odborem magistrátu.

Informační systém správy parkování pořídí Správa informačních technologií města Plzně a stane se z něj jedna ze součástí informačního systému města. Pokud se nový systém v centru osvědčí, bude jej město postupně rozšiřovat i na další zóny placeného stání. Časem by Plzeň také chtěla nabídnout lidem možnost platby prostřednictvím aplikace v telefonu bez použití parkovacího automatu. „To má výhodu v tom, že člověk, který se zdrží a překročí zaplacené parkovné, nebude muset dobíhat k automatu, ale jen prostřednictvím aplikace si parkovné prodlouží,“ doplnil Michal Vozobule.

FOTO: ilustrační

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24