QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Kvarteto škodovaček prolomilo nový český rekord o 1,5 vteřiny - FOTKY

27.02.2023 13:21

Ostrava hostila o víkendu 25. až 26. února mistrovství České republiky juniorů a dorostu. Atleti z plzeňského klubu opět ukázali, že patří mezi špičku.

MČR Ostrava_rekord_0223_AK Škoda Plzeň (1)
MČR Ostrava_rekord_0223_AK Škoda Plzeň (1)MČR Ostrava_rekord_0223_AK Škoda Plzeň (2)MČR Ostrava_rekord_0223_AK Škoda Plzeň (3)MČR Ostrava_rekord_0223_AK Škoda Plzeň (4)

„Chceme vše. Medaile i český rekord. Věříme si a chceme to všem ukázat,“ zveřejnil atletický klub z Plzně na svých sociálních sítích ještě před víkendem. Jak bývá dobrým zvykem, atleti opět ukázali, že AK Škoda Plzeň patří mezi špičku.

O nový český rekord se zajistila děvčata ve štafetě 4x200m. „Kvarteto škodovaček Šefránková, Jánská, Králová a Kárníková poprvé v historii běželo ve štafetě 4x200m pod 100 vteřin a prolomilo tak v kategorii dorostenek tuto doposud nepřekonatelnou bariéru. Dosavadní český rekord drželo kvarteto z Jablonce nad Nisou časem 1:40,43 mim. Naše plzeňské rakety původní rekord poslaly do hlubin zapomnění. Čas 1:38.98 je vylepšení původního rekordu o téměř 1,5 vteřiny. Už teď je jisté, že tento rekord se bude v budoucnu dalším týmům jen velmi těžko překonávat,“ informoval o úspěchu AK Škoda Plzeň.

Členka štafety Viktorie Jánská vybojovala na šampionátu rovnou hattrick. „Absolutní královnou mládežnického mistrovství republiky se stala Viktorie Jánská, která vybojovala zlatý hattrick. V sobotním finále na 60 m proťala cílovou pásku jako první v čase 8.46 s. Ten samý den dokázala svěřenkyně Jakuba Ryby ve skoku dalekém poprvé pokořit hranici 6 m a fantastickým výkonem 606 cm jasně ovládla celou soutěž. V neděli pak na samotný závěr MČR jako členka dorostenecké štafety 4x200 m překonala národní rekord a na krk si tak pověsila třetí zlatou medaili,“ popsal Michal Černý z AK Škoda Plzeň.

Plzeňský klub výborně reprezentoval i Jakub Peterka. Ten se na stupně vítězů postavil rovnou čtyřikrát. „Nadějný sprinter nenašel přemožitele na distanci 200 m a díky novému osobnímu rekordu 21.85 s vybojoval mistrovský titul. Na nejkratším sprintu 60 m doběhl svěřenec Františka Neckáře a Václava Salcmana v novém osobním rekordu 6.85 s na bronzové pozici. Od dalšího zlata ho dělili jen tři tisíciny. V soutěži dálkařů vybojoval výkonem 692 rovněž skvělé třetí místo. Jakub pak nesměl chybět ani ve škodovácké štafetě, která si v napínavém souboji doběhla pro bronzové medaile,“ uvedl atletický klub.

„Díky sedmi cenným kovům a osobním rekordům se Viktorie Jánská a Jakub Peterka bezpochyby stali královnou a králem mládežnického národního šampionátu a my moc gratulujeme k parádním výkonům,“ dodává Michal Černý.

Foto AK Škoda Plzeň

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24