Na Šumavě o víkendu vyvrcholila Horská výzva

11.10.2015 17:37

Šumava uzavřela letošní ročník Rock Point - Horské výzvy. Veřejností oblíbený seriál horských běhů a trekingu dvojic vyvrcholil o víkendu v Železné Rudě.

Foto Horská výzva

Železná Ruda - Šumava uzavřela letošní ročník Rock Point - Horské výzvy. Veřejností oblíbený seriál horských běhů a trekingu dvojic vyvrcholil o víkendu v Železné Rudě, kde zlatý hattrick na královské trase Long zkompletovala vítězná dvojice Zdeněk Kříž a Michal Štantejský.

Stejně jako na předchozích třech zastávkách seriálu se i na Šumavě soutěžilo na třech tratích - Long (75 km), Half (43 km) a Short (18 km). Na nejdelší a současně nejsledovanější distanci se mezi sebou rvalo na sto dvoučlenných týmů. Na ty čekal noční běh šumavskými horami. Ti nejrychlejší přiběhli za svítání a diváci v Železné Rudě opět sledovali absolutní triumf dvojice The North Face. Vítězové cílovou pásku protnuli přesně po sedmi hodinách a čtyřiceti minutách. "Zezačátku se běželo docela rychle a kluci tam pořád byli s námi. Sice nevíme kdo, ale světla jsme pořád viděli. Běželi jsme tak, aby nás to úplně nebolelo, i když na tom asfaltu to bolí vždycky, nicméně od zhruba čtyřicátého kilometru jsme měli dostatečný náskok a v podstatě jsme ho jen nějak udržovali," popsal triumf Michal Štantejský.

Do Železné Rudy dorazilo pět set padesát dobrodruhů všech věkových tříd. Ti si to mezi sebou rozdali nejen na zmíněných třech tratích, ale také v pěti kategoriích - muži, ženy, mix a dogtreking mužů a žen.

Na všech distancích soutěžili také dogtrakaři rozděleni na muže a ženy. Na Longu byli suverénní Krušnohorské hyeny, tedy Martin Jiřík se svým psem. V ženách svého čtyřnohého přítele nejrychleji do cíle dostala Kateřina Trněná. Na střední si se svým psem nejlépe vedl Jiří Švancara, resp. Veronika Tuhovčáková, na trase Short pak Aleksander Alekssev a Zdenka Dušková. "Dogtreking běžně neděláme, já jen trénuji jako běžec a pejsek běhá vedle mě. Tady byl terén velmi příjemný. Pes měl hodně sil a stále mě popotahoval. Jinak se střídáme - on tahá rovinky, jaká kopce. Horská výzva je skvělá možnost se spolu proběhnout. Pro mě je to lepší než strávit páteční noc v hospodě a ráno se probudit s kocovinou," vysvětlil účast vítěz kategorie dogtreking na Longu Martin Jiřík.

Nedílnou součástí seriálu se stal nesoutěžní Pochod s Mixitkou, který má benefiční charakter. Polovina startovného se věnuje vytipovanému postiženému dítěti v daném regionu. Na Šumavě se šlo pro osmiletou Elišku Vachtlovou z Tupadel na Klatovsku, u které došlo kvůli nedostatku kyslíku při porodu k těžkému poškození mozku. Té ředitel závodu Pavel Zitta osobně předal šek na 5050 korun.

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24