QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Nová cyklostezka u Švihova se otevírá turistům i školákům

26.05.2014 19:22

U Švihova se otevřel nový úsek cyklostezky, který po dlouhých letech spojil obec přes Klatovy s pošumavskými Běšinami. Nový úsek bude sloužit nejen cykloturistům, ale i místním.

cyklo

Po téměř desetiletém úsilí se otevřel u Švihova poslední přibližně 0,6 kilometru dlouhý úsek cyklostezky, který spojil město s 11 kilometrů vzdálenými Klatovy souvislou bezpečnou trasou.

V Plzeňském kraji tak vznikl jeden z nejdelších souvislých úseků cyklostezky, a to na cyklotrase číslo 38. Má 26 kilometrů a spojil pošumavské Běšiny přes Klatovy se Švihovem. Nový úsek bude sloužit nejen cykloturistům, ale i místním. Vzhledem k charakteru trasy, která vede po oddělených cyklostezkách, jej budou moci využívat i děti k dojíždění z blízkých obcí do školy do Švihova. 

První jízdou na historických kolech za zvonění cyklistických zvonků stezku společně otevřeli starosta Švihova Václav Petrus a starosta Běšin František Vlček.

Ostatní úseky na plánované cyklotrase číslo 38 už Švihov vybudoval či opravil dříve. "Teď už je celá trasa číslo 38 z Běšin až do Švihova vedena po cyklostezkách, jen krátké úseky v obcích vedou po místních komunikacích," říká starosta Běšin František Vlček předseda Euroregionu Šumava, který projekt cyklotrasy číslo 38 počátkem roku 2006 inicioval.

Nové cyklostezky neslouží jen rekreaci, ale také cyklistické dopravě. "Díky poslednímu dokončenému úseku budou moci na kole jezdit do školy do Švihova také děti z Malechova a Dolan. Trasa totiž vede mimo obec, kde jezdí auta rychleji, po oddělené cyklostezce," pochvaluje si švihovský starosta Václav Petrus. Právě rodiny s menšími dětmi a senioři, kteří se na silnici mezi auta bojí, ji využívají již teď.

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24