Po pádu je potřeba vždy vstát a jít dál

18.09.2022 8:40

Josef Váňa patří mezi naše nejúspěšnější sportovce všech dob. Osmkrát vyhrál Velkou pardubickou jako žokej, jedenáctkrát jako trenér. Teď zkouší zvítězit v klání o senátní křeslo v obvodě zahrnujícím Plzeň Slovany, okres Plzeň – jih a část okresu Klatovy.

Váňa2

Pane Váňo, první otázka je jasná. Proč do toho jdete? Není čas na klid po úspěšné sportovní kariéře?

To slovo neznám (smích). Celý život něco dělám, pořád jsem v pohybu. Klid není pro mě. Hlavní motivací je pro mě snaha o změnu. Nejsem spokojený s tím, jak čím dál více dětí zůstává u telefonů a počítačů. A nejsem spokojený s tím, jak se v Česku mají senioři. I když se toho v posledních letech dost změnilo k lepšímu, stále to nestačí. Chtěl bych to změnit.

Takže se chcete soustředit na děti a seniory?

Přesně. Dost často potřebují naši pomoc ti, kteří nejsou vůbec slyšet. Chtěl bych se věnovat co nejvíc dětem a seniorům. Ono je to poměrně logické. Dětem a mládeži se věnuji celý život a v tuhle chvíli se dá říct, že jsem seniorem. I když hodně aktivním, který každé ráno ještě zvládne 100 kliků. (smích)

Máte konkrétní plán nebo to je obecná filosofie?

Jasně, že mám plán. Ty první konkrétní kroky by bylo prosazení zvýšení rodičovského příspěvku na 400.000 korun ze současných 300.000 a jeho systémové zvýšení v okamžiku, kdy inflace překročí 5 %. U seniorů mi jde především o zvyšování důchodů víc, než nad zákonnou mez. To jsou první cíle, ale plán mám dlouhodobý. Obecně bych chtěl být pro děti i seniory vzorem, který jim dokáže, že po každém pádu je možné vstát a jít dál. 

Budete na to vše mít čas? Jste velmi aktivní člověk…

Starost o stáje a koně už předávám synovi Josefovi, závody už nejezdím, ale energie mám stále spoustu. A myslím, že i životních zkušeností. Když se do něčeho pustím, jsem zvyklý to dělat na plno, Senát by nebyla výjimka. Určitě by se mně nestalo, abych v Senátu při projednávání mimořádně důležitých zákonů hrál na mobilu karty, jako současný ministr zdravotnictví.   

Takže přestanete jezdit na koni?

Tak já už nezávodím poměrně dlouho. Trénuji koně, ale jak říkám, už mám svého nástupce. Na koni ale nechci přestat jezdit nikdy. Je to můj život a jednou dvakrát v týdnu musím být v sedle.

Pořád posilujete a cvičíte jako dřív?

Ano, pořád. Kliky, leh sedy, činky, veslovací trenažér. Snažím se držet v kondici. Na rozdíl od dřívějších let si k tomu ale dám hrst tablet na klouby (smích). Snažím se vstávat brzy a relativně brzy i chodit spát. Životospráva z dob vrcholového sportu mi nějak zůstala pod kůží.

Nebojíte se, že když byste uspěl, nebudete v Senátu zvládat rychlost mladých?

Soutěživost mám ve své DNA, takže mi věřte, že se nebojím. Jsem pro každou výzvu. Navíc není čeho se bát. Stačí používat selský rozum. To do politiky bohatě stačí a dokonce je to mnohdy lepší než všelijaké analýzy. Navíc nejsem zas takový nováček. U nás na vesnici jsem už dvacet let místostarostou, jsem krajským zastupitelem. Takže vůbec.  

Máte tip na výsledek?

Tak to nemám. Jsem pokorný a před voliče chci takto předstoupit. Na startu každého dostihu stojí mnoho koní, kteří mají stejnou startovní čáru a před sebou stejně dlouho trať. Ve volbách je to stejně. Jediné, co mohu říci, že jsem bojovník. Rvát se budu nejen ve volbách, ale když uspěji, tak i za lidi z celého jižního Plzeňska a Slovan. 

 

Zadavatel: ANO 2011, zhotovitel: ANO 2011

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24