Tenisové Mistrovství ČR mužů probíhá v Plzni. Vyzpovídali jsme ředitele šampionátu...

11.01.2011 15:04

V Plzni probíhá 19. Halové mistrovství ČR mužů RC Sport Cup 2011. QAP se vydal za ředitelem šampionátu, abychom zjistili vše zajímavé o tomto mistrovství, jeho historii i současnosti.

Jirka Kovářík 1
tenis 1tenis 2tenis 3tenis 4tenis 5tenis 6tenis 7Jirka Kovářík 1Míra Štengl 1Míra Štengl 2Míra Štengl 3Míra Štengl 4Míra ŠtenglPavel Šnobel 1Pavel Šnobel 2Pavel Šnobelvítěz MČR Šnobel a vícemistr Schmidt (vpravo) Michal Schmidt finále Michal Schmidt finále vítěz Šnobel finále Michal Schmidt finále Michal Schmidt finále Michal Schmidt finále Šnobel finále Michal Schmidt finále Michal Schmidt přebírá druhou cenu MČR vítěz Šnobel přebírá první cenu MČR Šnobel Michal Schmidt

Od pondělí 10. ledna běží v Plzni v hale TK Slavia Plzeň už 19. ročník Halového mistrovství ČR mužů RC Sport Cup 2011. QAP se vydal za ředitelem šampionátu Jiřím Kováříkem, aby nám řekl něco více.

Historie mistrovství ČR mužů v Plzni

V době, kdy se tady v Plzni začalo hrát mistrovství republiky, byla hala Slávie jednou z největších hal u nás. "My jsme vlastně v roce 1989 dostavěli tady tuhle tříkurtovou halu. A jelikož takových bylo v republice málo, tak nám prostě v roce 1993 to mistrovství přidělili. My jsme si sehnali firmu, která vyráběla obrazovky, a ta až do roku 2004 celé mistrovství financovala," vysvětlil QAPu ředitel mistrovství a manažer TK Slávia Jiří Kovářík. "Po roce 2004 přišel nový sponzor a nyní tu máme RC Sport."

Organizace mistrovství

Na organizaci šampionátu se podílí tři subjekty a to Plzeňská tenisová, Tenisový klub Slávia a pak ještě pomáhá Český tenisový svaz.

Termín mistrovství byl úmyslně vybrán na leden. Proč právě začátek roku?

"Dostanou tady totiž šanci ti mladší tenisté, kteří se nedostali do Austrálie, kde právě v tuto dobu probíhá turnaj. Nelze říci, že by tady byli ti horší, ale jen ti, kdo nejeli do Austrálie. Hrál tady Novák, loni tu vyhrál Rosol, který letos hraje v Austrálii, takže i tak je úroveň závodu určitě dobrá," objasnil QAPu Kovářík.

Turnaj

"Počet hráčů je pevně dán, protože máme tříkurtovou halu tak kvůli počtu kurtů. Takže máme dáno 16 hráčů v kvalifikaci, ti hráli v pondělí. Pak od úterka běží hlavní soutěž, kde hraje 32 hráčů," objasnil pravidla Kovářík. Věkové rozpětí hráčů je zhruba od 16 let až po třicátníky.

Favoritem podle soutěže nemusí vždy být konkrétní hráč. "Poslední roky jsou ti hráči tak vyrovnaní, že nelze předem říci, kdo je favoritem. To šlo když tady hrál například Novák nebo loni Rosol. Ale máme štěstí, že mezi špičku nyní patří i Plzeňák. Je jím první nasazený Michal Schmidt. Druhým nasazeným je Pavel Šnobel z Ostravy, který loni hrál finále a prohrál právě s Rosolem," prozrazuje ředitel šampionátu. Podle něj by právě tihle dva tenisté mohli jít do finále, které se hraje v sobotu 15. ledna od 10 hodin.

Cena pro vítěze

Kromě titulu šampiona si vítěz odnese i finanční obnos. Ten ale záleží na sponzorovi soutěže. Nejdůležitější je jistě ale titul, protože zpravidla ten bývá odrazovým můstkem pro talentovaného tenistu, který se dosud neprosadil.

Novinky letošního ročníku

Hala má nový povrch kurtů a také nové osvětlení. To staré nevyhovovalo například při televizních přenosech.

Proč právě Slávie?

Oproti ostatním halám má nový povrch a osvětlení a také výbornou polohu. "Je velkou výhodou, že například vedle máme hotel, kde mohou hráči bydlet a nemusí celý den být v hale nebo nikam dojíždět. Takže pěkný hotel ve spojení s tímto areálem je ideální. Slávie je prostě uznávaná po celé republice," konstatoval Kovářík s tím, že sem jezdí i takové hvězdy jako například Mária Šarapovová.

Výsledky turnaje nejen průběžné můžete sledovat zde.

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24