Problémy ve zdravotnictví? Pod dopisem hejtmance je podepsán i její náměstek

19.03.2021 13:46

Hejtmanka Mauritzová obdržela otevřený dopis ke snaze zabránění zhroucení zdravotní péče v nemocnicích v Plzeňském kraji. Mimo jiné poukazuje na to, že v Sušické nemocnici jsou volná lůžka.

mauritzová_ foto fcb Plzenský kraj
otevreny dopis hejtmanceotevreny dopis hejtmance 1

Hejtmanka Plzeňského kraje Ilona Mauritzová obdržela otevřený dopis, pod kterým jsou podepsaní někteří zastupitelé Sušice a dokonce i náměstek hejtmanky Pavel Hais. Kompletní dopis najdete pod článkem nebo ve fotogalerii.

"Otevřený dopis ke snaze zabránění zhroucení zdravotní péče v nemocnicích v Plzeňském kraji jsem osobně převzala 3. 3. 2021 od zastupitele města Sušice a zároveň krajského radního Pavla Haise a paní Hany Harantové, jedné ze signatářů dopisu," potvrdila QAPu hejtmanka Plzeňského kraje Ilona Mauritzová.

V dopise jsou uvedeny podněty, jak řešit situaci ve zdravotnictví v regionu. "Sanitky Zdravotnické záchranné služby převážejí pacienty desítky kilometrů tam, kde ještě mají volné nemocniční lůžko. A v této situace je v Sušické nemocnici zcela nevyužitých cca 35 lůžek s přívodem centrálního kyslíku na pokoj. Volnou kapacitou nemocnice disponuje od října loňského roku, kdy necitilivým zásahem rady města (valné hromady nemocnice) došlo k nečekané výměně jednatelů. S odvolaným vedením odešla i vize a s ní 10 lékařů a několik sester," píše se v dopise.

Hejtmanka vysvětluje, že věci řeší. Otázkou je, jak ale komunikace na Krajském úřadu Plzeňského kraje probíhá. Její náměstek nevyvolává jednání, ale podepisuje se pod dopisy? Mohou absenci personálu v nemocnici v Sušici vyřešit otevřené dopisy?

Hejtmanka Mauritzová navíc poukazuje také na to, že nemocnice v Sušici nespadá pod krajské nemocnice. "V současné době nemocnici vlastní město Sušice, a proto je zodpovědnost a zajištění péče primárně v kompetenci vlastníka," říká hejtmanka. 

Mauritzová dále uvádí, že nabídla sušickému starostovi několik variant řešení, jak Sušické nemocnici pomoci. "Nyní jsou tyto návrhy v rukách města Sušice. V rámci Krizového řízení byl vznesen dotaz na možnost využití volných lůžek v Sušické nemocnici, bohužel mi bylo odpovězeno, že není téměř reálné zajistit potřebný, kompletní zdravotnický personál pro tato lůžka," uvádí Ilona Mauritzová.

Právě absence zdravotnického personálu v Sušické nemocnici je v dopise několikrát zmiňována. "Zaktivovat a plně využít volná lůžka v Sušické nemocnici a k nim zajistit potřebný personál," uvádí se v dopise.

Kdo má tedy personál zajistit? Náměstek hejtmanky Hais a další podepsaní chtějí toto zajistit prostřednictvím dopisu po hejtmance Mauritzové (potažmo kraji). Ta ale, jak jsme uváděli, vznesla dotaz krizovému řízení a podle krizových pracovníků není personál možné zajistit.

Zvláštní je i vyjádření náměstka hejtmanky, který dopis podepsal. "V oblasti problematiky Sušické nemocnice jsme s paní hejtmankou jednotní. Sušickou nemocnicí se zabýváme pravidelně a hledáme cestu, jak nemocnici pomoci. Dopis, který jsme paní hejtmance osobně předali, vypracovalo 10 lidí, kterým není aktuální situace ve zdravotnictví Plzeňského kraje a zejména v Sušické nemocnici lhostejná," uvedl náměstek Hais.

Proč tedy vznikají otevřené dopisy, když jsou všichni, tak jednotní? To je otázka... A jistota je jen jedna! Celá situace se nevyřeší ani otevřenými dopisy, ani vznesenými dotazy... Občany našeho kraje by tedy nejvíce zajímalo, zda se najde někdo, kdo dokáže tyto věci v současné kritické zdravotnické situaci vyřešit?

foto: Krajský úřad

otevreny dopis hejtmanceotevreny dopis hejtmance 1

 

 

 

 

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24