QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

ANO bude mít v Liticích většinovou vládu, obvod povede Michal Hausner

30.09.2022 9:17

Plzeňské Litice, tedy Městský obvod Plzeň 6, povedou následující 4 roky ANO a nezávislí, kteří získali ve volbách 55,23 % hlasů. Mají tak v zastupitelstvu většinu, celkem 7 mandátů v 11členném zastupitelstvu.

CG0A2180

Starostou Litic se stane Michal Hausner, dosavadní místostarosta. První místostarostkou bude Veronika Lukešová a místostarostou bude i Radek Palán.

Litice patří mezi menší obvody. "Vedení obvodu by proto mělo být lidem více na blízku a řešit přímo jejich problémy. Kromě toho je také velmi důležitá i komunikace s městem, aby do obvodu šly rovněž větší investice a finanční prostředky. To se díky práci Michala Hausnera v uplynulém volebním období dařilo. A jsem rád, že lidé práci ocenili a máme v Liticích jednoznačné vítězství," podotkl Roman Zarzycký, který vedl hnutí ANO do voleb v Plzni.

ANO získalo ještě 3 další velké plzeňské obvody, kde vyhrálo volby. Koalici už sestavilo na Doubravce, na Trojce i na Jedničce. SPOLU vytvoří vládnoucí koalici na Slovanech, kde bude starostou Lumír Aschenbrenner, který vede obvod už od roku 1998. Zároveň vykonává v současné době i funkci senátora. 

Také na dalších menších plzeňských obvodech jsou většinová vítězství. V Malesicích mají Starostové a nezávislí 8 mandátů v devítičlenném zastupitelstvu. V Křimicích získala Plzeňská aliance Křimice 8 mandátů v jedenáctičlenném zastupitelstvu.

Politická mapa Plzně se po letošních volbách značně změnila. Město Plzeň povede ANO se Starosty, Piráty a uskupením PRO PLZEŇ. ODS nebude ve vedení města poprvé od roku 1990. Letos kandidovala ODS společně s TOP 09 a KDU ČSL, na počet mandátů ztratily v součtu tyto tři strany v Zastupitelstvu města Plzně celkem 6 mandátů.

 

SDÍLEJTE ČLÁNEK
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24