QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Architekti představí návrh na nové pamětní místo v plzeňském Újezdu – FOTKY

16.02.2023 10:22     27.02.2023 8:43

Na náměstí Karla Panušky v plzeňském Újezdu vznikne unikátní pamětní místo. Moderní prvek by měl připomínat neogotickou kapli svaté Anny, která zde stávala.

STUDIE_pamětní místo Újezd_0223_ÚMO4
STUDIE_pamětní místo Újezd_0223_ÚMO4kaple svaté Anny Újezd 1962UMOstudieKaple

S nápadem na vytvoření pamětního místa přišli sami Plzeňané. „Městský obvod tuto iniciativu podpořil a zadal architektům ztvárnění uměleckého nebo architektonického díla, které by odkazovalo na připomínku zaniklého místa a zároveň by zanechalo stopu dnešní doby. Studii 1. března představíme obyvatelům Újezdu. Doufáme, že se jim bude líbit,“ doplnil místostarosta ÚMO Plzeň 4 Jan Kakeš.

Představení studie se bude konat ve středu 1. března od 16 hodin. V družině ZŠ Újezd seznámí veřejnost s návrhem architekti a zástupci MO Plzeň 4.

Pamětní místo by mělo vzniknout na náměstí Karla Panušky. „Návrh vychází z ideje připomenout zaniklou stavbu dílem, které není přímo architekturou, ale určitým odrazem původní stavby. Dílo tvoří jakési torzo znázorněné svislými liniemi tyčí porostlých popínavými rostlinami,“ popisuje architekt Marek Marovič. Pamětní místo vychází z původního půdorysu kaple a mělo by tak být zajímavým moderním architektonickým prvkem, kde by se lidé mohli zastavit a odpočinout si.

Historie:

Mešní kaple svaté Anny vznikla v roce 1892–1893 díky finančnímu daru tehdejšího faráře z Bukovce Jana Říhánka. Ten ve své poslední vůli daroval peníze na stavbu kaple v Bukovci. Zde již však kaple stála, proto se místní lidé rozhodli, že nechají postavit kapli právě v Újezdu. Kaple byla postavena pod vedením zednického mistra Jiřího Tomáška a v roce 1893 byla na svátek svaté Anny vysvěcena plzeňským arciděkanem Františkem Heroldem. Kaple tvořila dominantu návsi až do konce 1. světové války, kdy do její těsné blízkosti přibyl pomník padlých rodáků z Újezdu. Roku 1963 byla pravděpodobně z ideologických důvodů zbořena. Původní pomník byl přesunut a byl doplněn o pamětní kámen připomínající oběti odboje z 2. světové války.

Foto ÚMO Plzeň 4

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24