QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Česká republika i celý svět se loučí s Václavem Havlem

23.12.2011 9:37

V pátek 23. prosince probíhá poslední rozloučení se zesnulým prezidentem Václavem Havlem. Na pohřeb přijeli hosté z více než 40 zemí, Prahu hlídá 900 policistů.

_MG_7789

V pátek 23. prosince vyvrcholí třídenní státní smutek pohřbem bývalého prezidenta Václava Havla. Od ranních hodin probíhá na Pražském hradě smuteční program.

Za účasti vysokých ústavních činitelů České republiky, představitelů cizích států či vlád a dalších smutečních hostů z ČR i ze zahraničí se v pátek 23. prosince v katedrále sv. Víta koná smuteční bohoslužba za prezidenta Václava Havla.

Hlavním celebrantem mše, která začne ve 12 hodin je arcibiskup pražský Mons. Dominik Duka.

V 9:30 hodin začíná oficiálně smuteční program vázaný k pohřbu exprezidenta Václava Havla

9:39  do svatovítské katedrály mají rakev s ostatky Václava Havla přenést vojácï z Vladislavského sálu Pražského hradu

9:52  rakev s ostatky Václava Havla je instalována v katedrále sv. Víta

9:59  na letišti v Ruzyni přistálo letadlo USA, které přivezlo bývalého amerického prezidenta Billa Clintona s manželkou Hillary a bývalou šéfku diplomacie Madeleine Albrightová

10:37 do Prahy už dorazila delegace z Belgie v čele s korunním princem, přistálo francouzské letadlo s prezidentem Sarkozym. Na místě už je také delegace ze Slovinska.

10:52  v Praze přistálo letadlo britského premiéra

11:09  znějí zvony svatovítské katedrály

11:24  uvažované sirény v pravé poledne slyšet patrně nebudou, rušily by se se zvukem kostelních zvonů

11:25  Hradčanským náměstím prochází liturgický průvod, v katedrále už jsou členové české vlády

11:55 Za pět minut utichne celá zěme, občané uctí Havlovu památku minutou ticha

12:01 Česko utichlo, zvony oznámily minutu ticha. Občané uctili památku Václava Havla minutou ticha

12:04 Pohřeb zahajuje Dominik Duka pozdravením hostů

Následuje čtení dopisu od papeže Benedikta XVI., který byl zaslán z Vatikánu panu prezidentovi Klausovi. "Pamatuji si, jak pan Havel hájil lidská práva," píše papež v dopise, který vyjadřuje hlubokou soustrast.

Pražský arcibiskup Dominik Duka přednesl modlitbu za Václava Havla, modlí se i Dagmar Havlová, Josef Abrahám přečetl úryvek z biblické knihy Job.

12:33 Dozněla Alleluja od skladatele Georga Friedricha Händela, pohřeb sleduje plné Hradčanské náměstí na velkološné obrazovce, probíhají modlitby

V katedrále sv. Víta je velká zima, pod Českou filharmonií je natažen červený koberec, který je speciálně vyhřívaný

13:37  proslov má prezident Václav Klaus

13:42  slovo převzal Karel Schwarzenberg

13:47  nyní hovoří Madeleine Albrightová

zádušní mše končí, zní hymna, salvy z děl

14:07  vojáci odnášejí rakev z katedrály

14:22  auto s rakví vyjíždí od katedrály do strašnického krematoria

14:59  vozidlo přiváží rakev ke krematoriu, kde se uskuteční obřad v rodinném kruhu. Václav Havel bude zpopelněn a pohřben v rodinné hrobce Havlových na Vinohradech

Průběh obřadu v katedrále Sv. Víta

Rakev s ostatky Václava Havla bude z Vladislavského sálu přenesena do Chrámu sv. Víta v pátek dopoledne v 9:30 hodin. Zádušní mše začne přesně ve 12 hodin minutou ticha a zvukem sirén. Vláda vyzvala občany celé ČR, aby se k minutě ticha připojili. Zhruba ve 13:40 by měly zaznít projevy prezidenta ČR Václava Klause, ministra zahraničních věcí ČR Karla Schwarzenberga a Madeleine Albrightové. Bude přečten i dopis zaslaný z Vatikánu papežem Benediktem XVI. Obřad by měl trvat dvě hodiny. Na obřadu bude kolem tisícovky lidí včetně asi stovky novinářů nejen z Čech, ale i zahraničí.

Vojáci Posádkového velitelství Praha vzdají poctu svému bývalému nejvyššímu veliteli vystřelením 21 dělostřeleckých salv. Zvony se v Praze rozezní třikrát - během liturgického průvodu (vychází v 11:30 z Arcibiskupského paláce), podruhé při zvednutí rakve a potřetí upozorní na minutu ticha.

Po obřadu v Chrámu sv. Víta bude rakev přemístěna do strašnického krematoria. Tam se s Václavem Havlem přijde v 16 hodin rozloučit rodina a nejbližší přátelé.

Pohřeb na velkoplošných obrazovkách

Na II. nádvoří Pražského hradu a na Hradčanském náměstí budou velkoplošné projekce, kde může veřejnost celý pohřeb sledovat.

"II. nádvoří Pražského hradu bude přístupné jednak z ulice U Prašného mostu (zastávka tramvaje č. 22 Pražský hrad) a jednak z Hradčanského náměstí (přes IV. nádvoří). Správa Pražského hradu upozorňuje, že kapacita II. nádvoří je omezená. Ze Starých zámeckých schodů a z ulice Na Opyši areál Pražského hradu přístupný nebude. Hradčanské náměstí, které bude rozděleno na dvě prostupné části, bude přístupné ze všech směrů," informuje občany Pražský hrad.

Zahraniční hosté z více než 40 zemí

Do Prahy na pohřeb dorazí zahraniční hosté z více než 40 zemí. Přijede francouzský prezident Sarkozy, německý prezident Christian Wulff, bývalý prezident Polska a bojovník proti komunismu Lech Walesa, prezident Slovenska Ivan Gašparovič, manželé Clintonovi, Madeleine Albrightová atd.

Policie bude v pohotovosti

Prahu bude v den Havlova pohřbu hlídat 900 policistů. Hlídat se bude na letišti, na Pražském hradu i dalších místech. Ve službě budou nejen policisté v uniformách, ale i muži v civilu. Nápor očekává také pražské letiště Ruzyně. Letadla budou přistávat i na staré Ruzyni. Přiletět by mělo kolem třiceti leteckých speciálů, další hosté dorazí pravidelnými linkami.

Posílily vlaky i autobusy, firmy se připojí k minutě ticha

Dopravci kvůli pohřbu a blížícícm se vánočním svátků posílili i spoje do Prahy. Posílení se týká také vlaků z Plzně. Strojvedoucí se mohou k minutě ticha připojit houkáním. Většina firem se připojí k minutě ticha zastavením výroby.

Foto: ČT

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24