QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Chovatelce v Čížkově odebrali psa. Žil bez vody v boxu, který byl plný výkalů - FOTKY

27.04.2023 10:51

Smutný pohled se naskytl inspektorům Státní veterinární správy. Na podnět se vydali prověřit chovatelku v Čížkově nedaleko Blovic na jižním Plzeňsku. Podezření na týrání zvířat se potvrdilo. Pes žil v boxu bez vody a byl podvyživený.

Pes-v-nevhodných-podmínkáchx
Pes-v-nevhodných-podmínkáchxKotec-pro-psa-650x867Pes-v-nevhodných-podmínkách-650x867goran_1goran_2goran_3goran_4goran_5goranek_1goranek_2

„Inspektorům Státní veterinární správy z Plzeňského kraje se v závěru uplynulého týdne ve spolupráci s obcí Nepomuk coby místně příslušnou obcí s rozšířenou působností (ORP), Policií ČR a lokálním útulkem podařilo odebrat ze zcela nevhodných podmínek středoasijského pasteveckého psa,“ informovala Státní veterinární správa (SVS).

Společná kontrola byla zorganizována na základě obdrženého podnětu. „Chovatelka z obce Čížkov u Blovic psa chovala v provizorním boxu bez boudy pokrytém množství výkalů. V době kontroly nemělo zvíře k dispozici vodu k napájení. Zhoršený byl také výživný stav psa a chovatelka nebyla schopna doložit, že je pes očkován proti vzteklině,“ uvedla SVS.

„Chovatelce bylo na místě sděleno, že podmínky, v níž zvíře chová, jsou zcela nevyhovující a péče nedostatečná. Na místě bylo proto rozhodnuto o okamžitém umístění do předběžné náhradní péče. V současné době se pes nachází v útulku U Františka v obci Borovno," informovala SVS.

V útulku dostal pes jméno Goran. „20. dubna byl úředně odebrán z nevhodných podmínek a převezen k nám Goran, 6letý středoasiat, Čížkov, Plzeň – jih,“ potvrdil útulek U Františka v obci Borovno.

O čtyři dny déle zveřejnil útulek radostnou zprávu. „Goránek, středoasiat odebraný z nevhodných podmínek už chodí na vycházky…, objevuje konečně svět!“

Krajská veterinární správa pro Plzeňský kraj s chovatelkou povede správní řízení pro porušení veterinárního zákona, ORP správní řízení pro porušení zákona na ochranu zvířat proti týrání.

Foto SVS, útulek U Františka

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24