QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Rekonstrukce budovy hlavního nádraží v Plzni začíná - FOTO, VIZUALIZACE

17.08.2021 15:13

Výpravní budova plzeňského nádraží projde rozsáhlou rekonstrukcí. Památkově chráněný objekt bude kompletně zmodernizován. Při slavnostním zahájení stavby byl v úterý 17. srpna i ministr Havlíček.

Rekonstrukce vlakové nádraží Plzeň (29)foto QAP

Správa železnic slavnostně zahájila rekonstrukci památkově chráněného objektu výpravní budovy z roku 1908 na plzeňském hlavním nádraží. Rekonstrukce je rozdělena do 16 etap, stát bude 668 milionu korun. Hotovo by mělo být do konce roku 2023. Jak uvedla mluvčí Správy železnic, Plzeňané se nemusí bát. "Hutník se po rekonstrukci vrátí," ubezpečila Radka Pistoriusová. 

"Bude to i o celkové modernizaci, novém osvětlení, stavba bude energeticky výrazně účinější, ekologičtější s menší spotřebou," uvedl při slavnostním zahájení stavby ministr dopravy Karel Havlíček a vyzdvihl i to, že situace ohledně staveb je v Plzeňském kraji na dobré úrovni. "Je to vizitka i celého regionu. Správa železnic jede v naprosto rekordním rozpočtu 55 miliard korun. Mimo tohoto se rekonstruuje 114 nádražních budov," dodal Havlíček.

final_17

Rekonstrukce budovy navazuje na modernizaci nástupišť a dalších částí stanice, které proběhly v uplynulých letech. Vedle opravy střechy a obvodového pláště objektu doznají zásadní proměny i interiéry.

„Zcela se přestaví horní hala, která bude sloužit jako otevřený čekárenský prostor v podobě obchodní pasáže s komerčními jednotkami po obou stranách. Snadnější překonání výškového rozdílu mezi hlavní a horní halou zajistí eskalátory a výtahy,“ popisuje změny generální ředitel Správy železnic Jiří Svoboda.

Po rekonstrukci bude mít budova zrekonstruované WC s bezbariérovým přístupem, nové komplexní osvětlení a kamery s přímým dohledem. Dále novou střechu i fasádu, vnitřní rozvody, okna, dveře atd. Součástí orientačního a informačního systému budou hlasové majáčky pro nevidomé a indukční smyčky pro sluchově postižené. Rekonstrukce zajistí nižší energetickou náročnost budovy.

V současné době se pracuje na hlavním schodišti spojujícím přízemí s horní halou, proměnou procházejí infocentrum, mezinárodní pokladny, nájemní prostory po obou stranách hlavního schodiště a výměníková stanice. Do konce letošního roku bude probíhat restaurátorský průzkum a začne výstavba nových konstrukcí ve vybouraných prostorech. Hlavní objem stavebních prací začne v lednu příštího roku.

foto: QAP.cz, SŽ, vizualizace: SŽ

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24