QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Pozor na falešné e-shopy! Zneužívají strach lidí z koronaviru

13.03.2020 8:59

Na internetu se objevují první falešné e-shopy zneužívající strach z koronaviru. Nabízejí například roušky nebo teploměry, přitom sbírají osobní data zákazníků.

epidemic-4888797_1920

V souvislosti s hrozbou koronaviru se objevují velmi podezřelé internetové obchody. "Jde o anonymní provozovatele, kteří zatím jen sbírají osobní data, která se pak dají využít třeba pro telefonní marketing, ale v budoucnu by mohli chtít od spotřebitelů i peníze za výrobky, které třeba ani neodešlou, jako se to děje u mnoha dalších podvodných anonymních webů,“ říká ředitel České obchodní inspekce  (ČOI) Mojmír Bezecný.

Z pohledu inspekce není možné řešit anonymní weby například v rámci kontroly, protože web je anonymní nejen pro spotřebitele, ale i pro ČOI. Zpravidla je také provozován ze třetích zemí. ČOI nemůže řešit ani případný podvod na spotřebitele, to je úloha Policie ČR. Zcela dobrovolně proto přistoupila Česká obchodní inspekce k zveřejňování aktuálně známých rizikových webů, kterých je už 750. Spotřebitel jejich přehled najde na www.coi.cz/rizikove.

"V posledních dnech se naše data získaná především od spotřebitelů velmi shodují s daty antivirové společnosti, která ČOI také upozornila na nové typy těchto webů, které jen těží ze strachu z koronaviru, avšak spotřebiteli očekávané zboží nezašlou. Jsou to weby nabízející teploměry, nebo dokonce roušky (např. infrateplomer-cz.com, rouska-na-usta-cz.com, …). Jako provozovatel webu není uveden nikdo, stránky jsou tedy zcela anonymní a spotřebitel neví, s kým uzavírá kupní smlouvu a vůči komu může nárokovat svá práva,“ dodává mluvčí inspekce Jiří Fröhlich. Před nákupem či vyplněním osobních údajů na těchto stránkách varujeme.

Ke zvýšení důvěryhodnosti stránek používají útočníci i falešné recenze uživatelů z celé republiky. "Podle společnosti ESET kontaktní formulář na doposud objevených stránkách pouze odešle osobní údaje útočníkům,“ uvádí Ondrej Kubovič, specialista na digitální bezpečnost ze společnosti ESET, která dodala ČOI další data o podvodných webech v souvislosti s koronavirem.

ČOI zveřejňuje rizikové weby nejen formou seznamu pro spotřebitele na www.coi.cz/rizikove, ale také formou tzv. otevřených dat zde. Tato data může kdokoli volně využít, aby chránil uživatele v rámci svého softwarového řešení před podvodnými e-shopy.

Inspekce nemá žádný zákonný nástroj, jak webové stránky zablokovat, může na ně však upozornit v rámci svého seznamu rizikových webů. Tento seznam přebírá zatím pravidelně firma Seznam.cz a antivirus ESET, jejich spotřebitelé jsou tím více chráněni. "Díky spolupráci s ČOI, i vybranými českými bankami, upozornila společnost Seznam.cz v loňském roce zhruba 250 000 uživatelů na to, že se chystají vstoupit na podvodnou stránku. Po zveřejnění v seznamu rizikových webů tato data od ČOI zohledňujeme nejen v rámci našeho prohlížeče, ale i vyhledávání,“ dodala Aneta Kapuciánová ze společnosti Seznam.cz.

Dalším trendem, který spotřebitele aktuálně trápí při objednávání zboží na internetu, jsou tzv. "přeprodejci zboží“. Jedná se o jakési "nákupní galerie“, kde spotřebitel netuší, s kým uzavírá kupní smlouvu. Postup podnikatele, který inkasuje peníze a pak odmítá řešit reklamace, nebo zákonnou možnost odstoupit od kupní smlouvy bez udání důvodu, hodnotí mimosoudní řešení sporů České obchodní inspekce jako protiprávní. Přeprodejce poznáte i podle toho, že jedinou možností je u něj platba předem, žádná dobírka nebo osobní vyzvednutí. Zboží zpravidla putuje z Číny, a to i několik měsíců. Kvalita většinou neodpovídá očekávání.

FOTO: ilustrační

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24