QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Dálniční poplatky se změní. Nově bude možné pořídit známku na jeden den

15.05.2023 17:00

Od března 2024 dojde k několika změnám, které se týkají dálničních známek. Například nově bude možné využít jednodenní dálniční známku.

D5_opravy foto QAP (5)

„Národní ekonomická rada vlády navrhla ve svých doporučeních zdražit dálniční známku z 1 500 korun na 3 000. Vláda se nakonec rozhodla od března 2024 zvýšit cenu roční známky na 2 300 korun, což odpovídá inflaci za deset let, kdy se poplatek neměnil,“ vysvětluje ministr dopravy Martin Kupka a dodává: „Veškeré peníze z dálničních známek vracíme do výstavby a údržby dálnic.“

Nově bude možné zaplatit si jednodenní dálniční známku na konkrétní den. „Známky nebudeme pouze zdražovat, řidiče, kteří dálnici používají jen výjimečně, jistě potěší, že stejně jako další evropské státy, kde se známky vyžadují, umožníme platit za použití dálnice pouze na konkrétní den. Jednodenní poplatek vychází podle povinných stropovaných poměrů na 200 korun. Desetidenní poplatek klesne o čtyřicet korun na 270, ten měsíční se sníží o deset korun na 430. Kdybychom chtěli udržet stávající ceny krátkodobých poplatků, museli bychom roční sazbu zvednout ještě výše, k tomuto jsme však nepřistoupili,“ upozorňuje ministr.

„Evropská směrnice zároveň umožňuje odpustit časový poplatek za používání dálnic pouze bezemisním vozidlům na elektrický pohon nebo vodík. Hybridní vozidla s kombinovaným množstvím emisí do 50 g CO2/km, která dosud jsou zcela osvobozena, zůstanou však nadále významně zvýhodněna. Platit budou 25 % sazby časového poplatku. U vozidel v systému časového zpoplatnění poháněných zemním plynem nebo biometanem zůstane stávající míra zvýhodnění nedotčena, tedy na úrovni 50 % sazby časového poplatku,“ uvádí Ministerstvo dopravy ČR.

Srovnání výše dálničních poplatků v roce 2023 a od března 2024:



„Jsme si vědomi, že zvýšení ceny celoroční známky řidiče nepotěší. Ale nemůžeme dál prohlubovat dluh na naší infrastruktuře. Musíme stavět. A na to potřebujeme dostatečné množství finančních prostředků. V příštích letech řidiči poznají změnu s vyšším počtem otevřených nových dálničních kilometrů," uvádí Ministerstvo dopravy ČR na sociální síti.

 


Foto ilustrační, srovnání známek FB Ministerstvo dopravy ČR

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24