QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Další podvod na zákazníky! V nápojích chyběla ovocná šťáva i vitamíny - FOTKY

20.07.2017 16:02

Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) nařídila stáhnout z prodeje dvě šarže ovocných nápojů, které zákazníkům slibovaly jak hodně ovocné šťávy, tak vitamíny. Testy ukázaly, že složení neodpovídá.

1_postcard
1_postcard12 (2)43

Problémy zjistila Státní zemedělská a potravinářská inspekce (SZPI) u džusu Relax z černého rybízu a u dětského pití FiGO. V tomto případě dokonce výrobce sliboval vitamín C, které ovšem testy vůbec neobjevily.

Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) nařídila prodejcům stažení z trhu nápoj "Relax černý rybíz" šarže 09.2017 2480136. "Výrobce informuje spotřebitele na obalu o podílu ovocné složky: ´šťáva z koncentrátu z černého rybízu (25%)´. Laboratorní rozbor ale prokázal podíl ovocné složky pouze v hodnotě 17,7 %. Výrobce tak porušil platný právní předpis uvedením zavádějícího údaje a inspektoři SZPI nařídili stažení závadné šarže z trhu," potvrdil mluvčí inspekce Pavel Kopřiva.

Ve druhém případě šlo nápoj "FiGO - Pomeranč, Mandarinka, Jablko" šarže 2802111 CDG, který je primárně určený pro děti. Výrobce sliboval, že pití obsahuje 12 mg/100 ml vitamínu C. Testy ovšem nic takového neprokázaly. "Laboratorní rozbor ale neprokázal jakoukoli měřitelnou přítomnost vitamínu C," dodává Pavel Kopřiva.

FOTO: SZPI

SDÍLEJTE ČLÁNEK
Zvednu vam to_copy
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT