QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Dobrovolní hasiči z Radobyčic mají nové dopravní vozidlo a cisternu - FOTKY

24.08.2023 18:29

Hasiči z plzeňských Radobyčic si převzali dva vozy, zbrusu nový transportér a vůz s cisternou po profesionálních hasičích. 

hasičska auta5
hasičska auta5hasičska auta radhasičska auta1hasicska auta

Nové vozidlo pořídilo město, starší cisternu "podědili" hasiči z Radobyčic po profesionálních hasičích, konkrétně z HZS Plzeň střed.

Devítimístní Volkswagen Transporter 6.1 Kombi TDI DR má hasičskou vestavbu. Ve voze je tak radiostanice, úchyty pro ruční svítilny, USB, magnetický maják, sirény a další vychytávky, které jsou pro hasiče při výjezdech důležité.

„Za oba vozy jsme velmi rádi, ať už se jedná o nový transportér značky Volkswagen, který nám darovalo město Plzeň, díky němuž se přemístí hned devítičlenná skupina lidí nebo o hasičský vůz s cisternou na čtyři tisíce litrů vody,“ uvedl velitel JSDH Tomáš Topinka.

VW Transportér byl pořízený z rozpočtu města, konkrétně z Odboru bezpečnosti, prevence kriminality a krizového řízení. "Pořizovací cena vozidla byla 1 400 000 včetně DPH. Město financovalo v tomto roce pořízení čtyř takových vozidel. Slouží primárně pro zásahovou činnost jednotky, při mimořádných událostech, v oblasti ochrany obyvatelstva a dále může sloužit pro další potřeby obvodu a města," doplnil Michal Hausner starosta městského obvodu Plzeň 6 Litice a zároveň člen Bezpečnostní rady ORP Plzeň.

Než se dostal do Radobyčic, sloužil hasičský vůz dvanáct let profesionálním hasičům. „Věřím, že u dobrovolných hasičů vykoná ještě spoustu práce a najezdí hodně kilometrů,“ dodává ředitel územního odboru Plzeň HZS Plzeňského kraje Pavel Musil.

Na předání vozů přišel i starosta plzeňské Trojky, který popřál jednotce úspěšné zásahy. „Jednotek našich sborů dobrovolných hasičů si velmi vážíme, o čemž svědčí i v současnosti probíhající rekonstrukce hasičské zbrojnice ve Skvrňanech a zároveň drobné rozšíření zbrojnice v Doudlevcích,“ uvádí starosta David Procházka.

Dobrovolné jednotky tzv. kategorie V. nemusí být vybaveny cisternou, když ji ale mají, je to velká výhoda. "Na území města Plzně zřizují jednotlivé obvody celkem 16 dobrovolných jednotek, 8 jednotek kategorie JPO III. a 8 kategorie JPO V. Jednotky kategorie V. nemusí být vybaveny cisternou, ale pokud ta možnost je, a je vůle zřizovatele, hledáme cestu, jak cisternami vybavit i tyto jednotky," vysvětlil postup Michal Hausner.

 

foto: MO Plzeň 3

 

SDÍLEJTE ČLÁNEK
Zvednu vam to_copy
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT