QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Experti budou testovat tělesnou zdatnost předškoláků v Plzni

18.11.2015 9:21

Projekt Pohyb 1P se rozjíždí v západočeské metropoli. Pohybovou a tělesnou zdatnost dětí v mateřských školkách budou zkoumat odborníci. Začíná se na Skvrňanech.

Hopsa_hejsa_22_MS_Maneska (24)

Víc jak dvacítka školek v Plzni i mimo západočeskou metropoli se zapojuje do projektu Pohyb 1P, který má otestovat u dětí jejich tělesnou zdatnost i pohybovou vybavenost. Obézních dětí stále přibývá a experti se tak chtějí zaměřit už na předškoláky, kteří by si měli s předstihem osvojit dobré návyky.

Do projektu se zapojuje Nadace sportující mládeže ve spolupráci s odborníky ze Západočeské univerzity v Plzni. pro děti v mateřinkách připravila testy ve formě her tak, aby se předškolákům plnily mnohem snadněji a nebyly pod tlakem. Testy se tak podobají spíš hraní, kdy budou děti napodobovat dovednosti zvířát jako například kráčející čáp, skákající žába, vlnící se had nebo šikovný lachtan.

"Děti si formou jednoduchých a zábavných her vyzkouší jednotlivá cvičení. Po jejich vyhodnocení rodiče ještě tentýž den získají výsledky obsahující mnoho užitečných informací včetně přehledu o pohybových dovednostech svých dětí. Díky tomu se mateřské školy i rodiče mohou snažit ovlivnit nevhodné návyky dětí ještě před vstupem na základní školu. Proto nechybí ani doporučení týkající se zdravého stravování nebo nabídka pravidelných sportovních aktivit v místě bydliště," informovali organizátoři.

Akce projektu Pohyb 1P se uskuteční celkem ve více než 20 školkách v Plzni a Plzeňském kraji. Ve čtvrtek se odborníci spolu s Janem Řehulou, olympionikem v triatlonu, vydají do školky na Skvrňanech v Lábkově ulici. Do projektu se zapojily také Nadace RSJ a Nadace ČEZ, projekt navíc probíhá za podpory prvního a třetího plzeňského obvodu.

Podle předsedy Nadace sportující mládeže by se do projektu měli zapojit i rodiče. "Jsme přesvědčeni, že rodiče by se měli ještě před vstupem dítěte do základní školy dozvědět o úrovni pohybových dovedností a nutnosti kvalitního tělesného rozvoje. Nejlépe prostřednictvím sportu. Zároveň považujeme za nutné upozornit na možná zdravotní ohrožení včetně zákeřného dopadu nadváhy či obezity," říká František Berka předseda správní rady nadace.

FOTO: ilustrační

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24