Fakulty ZČU proměnily zdolané kilometry na peníze. Podpoří jimi léčbu dětí

09.12.2020 17:45

Pět fakult Západočeské univerzity v Plzni, které se zapojily do akce Měsíční vytrvalec, se rozhodlo dát své účasti další rozměr. Zdolané kilometry proměnily na peníze a podpoří jimi dvě těžce nemocné děti.

image

„Cílem výzvy Měsíční vytrvalec bylo dostat studenty a zaměstnance od monitorů, zlepšit jim náladu a zvýšit jejich sounáležitost mezi sebou navzájem i s jejich fakultami. Měsíční vytrvalec vzbudil ohromný zájem. Do premiérového ročníku se zapojilo 1024 účastníků, což několikanásobně předčilo naše očekávání,“ říká Pavel Červenka z katedry tělesné výchovy a sportu Fakulty strojní ZČU.

Nápad vzešel od Fakulty strojní, kterou v jejím zaměru podpořila Fakulta zdravotnických studií. Posléze se přidaly i fakulty elektrotechnická, ekonomická a aplikovaných věd. Celkem se jim podařilo nashromáždit 61 434 korun, které se rozhodly rozdělit mezi Aničku a Jiříka, děti, které potřebují péči, jež je velmi nákladná. 

Anička z Dobříše během porodu prodělala těžkou asfyxii, jinak řečeno neměla dostatečný přísun kyslíku a došlo u ní k udušení a zástavě srdce. Lékařům se sice podařilo ji oživit, ale bohužel s fatálními následky. Rodina získá od fakult Západočeské univerzity pomůcky, které jsou pro péči o Aničku nezbytné. 

Finanční podporu obdrží také Jiřík z Holýšova. Když mu bylo devět měsíců, dozvěděli se jeho rodiče, oba absolventi ZČU, že Jiřík trpí spinální svalovou atrofií, tedy genetickým nervosvalovým onemocněním, které postihuje periferní motorický nerv. Typickým projevem onemocnění je svalová slabost, která se stále zhoršuje. Fakulty proto přispějí na transparentní účet, který rodiče založili. Ostatně podpořit tímto způsobem Jiříkovu léčbu může každý.

FOTO: ZČU

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24