QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Fiktivní dopravní nehoda u Nepomuka. Čtyři mrtví a 18 zraněných - FOTKY

03.11.2022 18:55

Obrovské množství sanitek a hasičských i policejních vozů se dnes pohybovalo v blízkosti Nepomuka. U obce Zahrádka totiž těsně po poledni začalo jedno z největších taktických cvičení všech složek IZS.

Cvičení 031122_ZZSPK
Cvičení 031122_ZZSPKCvičení 031122_ZZSPK1Cvičení 031122_ZZSPK2Cvičení 031122_ZZSPK3Cvičení 031122_ZZSPK4Cvičení 031122_ZZSPK5

Cvičení schválně simulovalo nehodu v odlehlejší části kraje a záchranáři byli na místo ze společného seřadiště vysíláni s reálným zpožděním, podobně, jako kdyby vyjížděli z blízkých i vzdálenějších základen. "Výjezdové skupiny okamžitě po dojezdu na místo začaly s tříděním postižených. Ve vracích aut nalezli záchranáři celkově čtyři mrtvé, jedenáct těžce zraněných a sedm lehce poraněných lidí. O jejich vyproštění se postarali kolegové z HZS. Reálně se ze všech aut ozýval křik zraněných, došlo i k lehké potyčce hysterických účastníků se záchranáři a policisty. Scénář byl vytvořen tak, aby co nejvíce představoval skutečnou událost, včetně dokonalého namaskování zraněných," uvedl Vítězslav Sladký ze ZZSPK.

Poslední lehce poraněný účastník nehody byl odtransportován do zdravotnického zařízení cca hodinu a čtyřicet minut po nahlášení nehody, transportu dvou nejvážněji postižených se ujala letecká záchranná služba.

Krajští zdravotničtí záchranáři na místo neštěstí vyslali prostřednictvím zdravotnického operačního střediska postupně deset výjezdových skupin, z toho tři s lékařem. A samozřejmě také leteckou záchrannou službu AČR z Líní u Plzně, inspektora provozu a dva speciály z Plzně a Klatov určené pro řešení událostí s hromadným postižením osob. "O pomoc jsme požádali také kolegy ze Zdravotnické záchranné služby Jihočeského kraje, kteří nám poskytli další dvě výjezdové skupiny (RV a RZP)," dodal Sladký.

Hasiči do akce poslali devět jednotek požární ochrany.

SDÍLEJTE ČLÁNEK
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24