QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Kam s olejem po smažení řízků? Rozhodně ne do dřezu!

23.12.2022 7:39

Štědrý den se nezadržitelně blíží a s tím souvisí i smažení řízků, kaprů a všech možných dobrot, které ke štědrovečerní tabuli prostě patří. Připomínáme proto, že použitý olej do výlevky nepatří.

řízek

Proč vlastně oleje třídit?

Vylít olej rovnou do dřezu nebo do toalety je přeci tak jednoduché a bezpracné. To ano, ale použitý tuk v trubkách ztuhne a obalí se na vše, co najde poblíž. Ucpe trubky, kanalizaci a problémy jsou na světě. Navíc olej po recyklačním procesu může sloužit jako například surovina pro výrobu biopaliv do letadla. Bylo by škoda nevyužít znovu něco, co opravdu znovu využít jde.

Kam tedy použitý jedlý olej a tuky patří?

Existují sběrné nádoby, do kterých lze olej vyhodit. Městský obvod Plzeň 4 například nedávno zřídil sběrné nádoby s fialovorůžovým víkem. Do těchto speciálních popelnic lze umístit kuchyňské oleje a tuky po smažení, ale i z konzerv, zálivek nebo marinád. Studený! olej jednoduše slejte do PET lahve a plnou a dobře uzavřenou ji vhoďte do sběrné nádoby. Podobné nádoby naleznete například ve Vřeskovicích na Klatovsku nebo Kdyni na Domažlicku.

Pokud nemáte ve svém okolí specializovanou nádobu, oleje a tuky lze je bezpečně vyhodit v každém sběrném dvoře.

Foto ilustrační

SDÍLEJTE ČLÁNEK
Zvednu vam to_copy
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT