QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

FN Plzeň nově zdobí slunečnice. Symbolizují Světový den roztroušené sklerózy - FOTKY

26.05.2023 11:19

Slunečnice byly vysázeny na podporu osvěty vážné nemoci – roztroušené sklerózy. Osvětový projekt nenásilným způsobem, vysazováním slunečnic v mnoha místech České republiky, poukazuje na to, že lidé s roztroušenou sklerózou žijí svůj život s diagnózou nevyléčitelného onemocnění a vyzývá k podpoře takto nemocných.

slunečnice FN Plzeň 2023_Milan Svoboda (1)
slunečnice FN Plzeň 2023_Milan Svoboda (1)slunečnice FN Plzeň 2023_Milan Svoboda (3)slunečnice FN Plzeň 2023_Milan Svoboda (4)slunečnice FN Plzeň 2023_Milan Svoboda (2)slunečnice FN Plzeň 2023_Milan Svoboda (5)slunečnice FN Plzeň 2023_Milan Svoboda (6)slunečnice FN Plzeň 2023_Milan Svoboda (7)slunečnice FN Plzeň 2023_FN Plzeň

Ve čtvrtek 25. května proběhlo v rámci akce Rozsviťme FN, rozsviťme Českou republiku sázení šestnácti sazenic nových slunečnic. Akce se konala na podporu pacientů s roztroušenou sklerózou.

„Jadérka slunečnic představují jednotlivé nemocné - každý z nich je jedinečný v boji se zákeřnou nemocí. Okvětní lístky slunečnice potom neziskový sektor, NF IMPULS a jednotlivé pacientské organizace. Stonek znázorňuje zdravou populaci, o níž se potřebují lidé s „ereskou“ opřít. Listy na stoncích jsou jako podané pomocné ruce. Zavřené, sklopené hlavičky nočních slunečnic nakonec problémy, které s roztroušenou sklerózou přichází,“ vysvětlila význam akce mluvčí FN Plzeň.

  • Světový den roztroušené sklerózy připadá na 30. května
  • jedná se o chronické autoimunitní onemocnění, při kterém lidský imunitní systém napadá centrální nervovou soustavu (mozek a míchu)
  • RS ovlivňuje schopnost nervových buněk (neuronů) v mozku a míše spolu vzájemně komunikovat

Roztroušená skleróza je nemoc mladých lidí. Průměrný věk, kdy je diagnostikována, je 29 let (přesně 29,5). Tato zákeřná nemoc se nevyhýbá ani dětem do 15 let (v ČR 30 dětí). „Každé ráno otáčí slunečnice hlavu za sluncem, jde vstříc nové naději, tak jako lidé s RS doufají v lék, který nemoc vyléčí,“ dodává mluvčí.

Happening uspořádala Regionální organizace Roska Plzeň společně s Nadačním fondem Impuls a Neurologickou klinikou FN Plzeň.

 

Foto ze sázení FN Plzeň, ostatní Milan Svoboda

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24