QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Hasiči vyjížděli k zásahům do dvou škol, z jedné evakuovali 350 osob - FOTO

10.03.2023 12:00

Během pátečního dopoledne řešili hasiči v Plzni hned dvě události ve školách. Zasahovali v objektu střední školy na Borech a a v základní skole v ulici Elišky Krásnohorské.

hzspk3
hzspk3hzspk42hzspk plzen5

Ze školy na Borech museli hasiči evakuovat 350 osob.

"Brzy po deváté ranní zasahovali hasiči ze stanice Střed v objektu střední školy v areálu bývalých kasáren na Borech. Vlivem technické závady došlo k zahoření stropního svítidla, následkem čehož se evakuovalo se cca 350 osob. Hasiči po příjezdu již nezaznamenali ani plamenné hoření, ani zakouření prostoru učebny, v níž k události došlo. Velmi záhy se tedy mohli studenti vrátit k výuce. Škoda byla předběžně odhadnuta na 10 tisíc korun," informují hasiči.

Za necelou půlhodinu poté vyjížděli hasiči ze stanice Košutka včetně chemické Laboratoře z Třemošné do základní školy v ulici Elišky Krásnohorské. Tady evakuace nebyla nutná, jednalo se o místnost, která je mimo pavilony, v nichž probíhá výuka (suterén pod školní jídelnou).

"V suterénu ZŠ došlo v jedné z technických místností k rozlití desinfekčního prostředku Persteril a nadýchání 4 osob, které skončily v péči ZZS. Evakuace nebyla nutná. Persteril obsahuje 4% kyseliny peroctové. Používá jej i HZS jako dekontaminační činidlo," uvedl mluvčí hasičů Petr Poncar.

Hasiči provedli likvidaci naředěním a posypáním sorbentem. Následovalo odvětrání prostor. Zasažena byla pouze technická místnost. K úniku 20 l zmíněné látky došlo v důsledku prasknutí dna barelu.

foto: HZSPK

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24