QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Inspekce stáhla z trhu hračku plnou olova. Může škodit životnímu prostředí

07.01.2020 18:59

Česká obchodní inspekce objevila na trhu nebezpečnou plastovou hračku na baterie – letadlo, ve kterém sedí zvířátka. Testy potvrdily překročení obsahu olova o více než 70 procent.

1

Hračka Letadlo Funny Plane vydává světelné a zvukové efekty, je napájena bateriemi.

"Česká obchodní inspekce zjistila příčinu nebezpečnosti, kdy zkoušky provedené odbornou laboratoří potvrdily významnou neshodu s požadavky příslušné směrnice. Na pájeném spoji uvnitř hračky bylo zjištěno mnohonásobné překročení obsahu olova a to až na hodnotu 72,5 % oproti povolené limitní hodnotě 0,1 %. Nedodržení požadavků platné legislativy představuje závažné riziko kvůli možnému znečištění životního prostředí,“ sděluje mluvčí inspekce Jiří Fröhlich.

Inspekce také zjistila další závady. "K hračce nebyl přiložen návod na použití obsahující bezpečnostní informace a pokyny pro bateriové hračky v českém jazyce ani v jiném jazyce. Piktogram nevhodné pro děti do 3 let nebyl doplněn stručným popisem druhu nebezpečí v českém jazyce, které si vyžaduje toto omezení,“ dodává mluvčí a připomíná, že na hračce ani obalu nebyl uveden její výrobce.

Česká obchodní inspekce zakázala distribuci a nařídila  stažení hračky z trhu nebo z oběhu.

FOTO: ČOI

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24