Jak se respektuje zákaz pití alkoholu na veřejnosti v Plzni? Policie řešila stovky přestupků

12.01.2023 11:37

Vyhláška regulující konzumaci alkoholu na veřejnosti je v platnosti osm měsíců. Kde přesně se pít alkohol nesmí a kdy jsou povoleny výjimky? Kolik pokut udělila Městská policie Plzeň za nedodržování vyhlášky? Přinášíme informace.

1

„Na počátku května roku 20222 nabyla v Plzni účinnosti městská vyhláška, která reguluje konzumaci alkoholických nápojů na veřejných prostranstvích. Požívat alkohol je zakázáno ve vymezených lokalitách, dále na zastávkách veřejné hromadné dopravy a v okruhu do 50 metrů od škol a školských zařízení,“ připomněla Jana Pužmanová, mluvčí policie s tím, že podezřelý z porušení této městské vyhlášky je i ten, kdo se na těchto místech zdržuje s otevřenou láhví nebo jinou nádobou s alkoholickým nápojem.

Zákaz pití alkoholu se nevztahuje například na předzahrádky restauračních zařízení, kaváren, barů, ale jen v provozní době těchto podniků. „Alkohol si můžete také dopřát při oslavách Silvestra a Nového roku, dále pak ve dnech a v místech, kde se konají kulturní, sportovní a společenské akce a trhy, pokud je v rámci nich povolen prodej alkoholu a při oslavách mistrovských titulů plzeňských sportovních klubů nebo zisku mistrovského titulu národního týmu,“ vysvětluje mluvčí Městské policie Plzeň.

Jak se vyhláška v Plzni respektuje?

Na dodržování vyhlášky dohlíží Městská policie Plzeň. „Zprvu po vydání vyhlášky na její účinnost strážníci spíše upozorňovali, jen ve výjimečných případech sáhli k udělení sankce,“ říká mluvčí.

Nejvíce přestupků museli strážníci řešit v centru města a především v sadovém okruhu. „Ve spojitosti s vyhláškou zakazující popíjení alkoholu na vybraných veřejných místech odhalili a projednali strážníci městské policie za dobu osmi měsíců její platnosti 655 skutků. Z toho ve 42 případech přistoupili strážníci k odebrání alkoholu a záležitost oznámili věcně a místně příslušnému správnímu orgánu, dalších 127 jich vyřešili v příkazním řízení na místě a ve zbývajících 486 udělili domluvu,“ uvedla Jana Pužmanová.

Na pokutách strážníci vybrali přes 95 000 korun. Při udělování výše sankce strážníci zohledňují okolnosti a míru společenské škodlivosti protiprávního jednání,“ dodala mluvčí.

Foto ilustrační

SDÍLEJTE ČLÁNEK
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24