QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Karel Makoň: Srnec nejspíš novoroční ohňostroje nepřežije - FOTKY

02.01.2023 10:01

S ohňostrojem přišel nový rok i vystrašená a zraněná zvířata. První zvíře, které si do péče v roce 2023 vzal Karel Makoň ze Záchranné stanice živočichů Plzeň, je srnec evropský. Novoroční oslavy možná nepřežije.

první pacient 2023_DESOP (5)
první pacient 2023_DESOP (5)první pacient 2023_DESOP (1)první pacient 2023_DESOP (3)první pacient 2023_DESOP (2)první pacient 2023_DESOP (6)první pacient 2023_DESOP (4)

„Naivně a tajně jsem si myslel, že když je situace taková, jaká je, a navíc některá města jasně deklarovala, že letos ohňostroje dělat nebudou a leckde je i zakázali, že jsme se konečně jako lidská společnost posunuli v chápání zase o kus dál,“ uvedl Karel Makoň a pokračoval: „Marně, když pak hned po setmění se na Silvestra opět rozjela ta tradiční kanonáda a nepřetržitý ohňostroj, alespoň v Plzni trval až do jedné hodiny po půlnoci, bylo mi jasné, že jsem se bohužel opět jen velice mýlil.“

Na prvního pacienta záchranná stanice živočichů nemusela čekat dlouho. „A tak prvním zvířecím pacientem v novém roce 2023, světe div se, je opět srnec evropský, který byl zahnán na lokalitu, kde to neznal a následně narazil do plotu s takovou razancí tak, že to nejspíš nepřežije,“ dodal vedoucí Záchranné stanice živočichů Plzeň.

Přečtěte si novoroční příběh od Karla Makoně:

Je 1. 1. 2023 kolem třetí hodiny odpoledne. Mladí manželé s malým chlapcem kontrolují svou zahrádku v Plzni na Roudné, když v tom jim tryskem přímo před jejich zraky proběhl od sousedů vyplašený srnec. „Stáli jsme u kůlny dost daleko na to, aby nás zvíře vidělo, ale to jak narazilo do plotu, jsme měli jako na dlani. Musela to být příšerná rána na hlavu a krk, a tak když manžel omráčeného srnce z plotu vymotal, sebral srnec veškeré síly a snažil se postavit a utéci. To mu ale nešlo, jelikož jediné co mu fungovalo, byly zadní nohy. Plazil se tady vyděšený, ochrnutý, až nakonec zůstal bezvládně ležet,“ popsala celou událost mladá paní, která nám vzápětí telefonovala s prosbou, co má s poraněným zvířetem na svém pozemku vlastně dělat?

Přiznávám, že zahájit záchranářskou sezonu 2023 hned utracením prvního letošního zvířecího pacienta se mi opravdu nechtělo. Navíc srnec byl naštěstí po nárazu tak otřesený, že kupodivu nebyl tak vystresovaný a v takovém šoku, že by bylo milostivější ho na místě hned utratit.

Proto jsme ho naložili a odvezli do naší ohrady pro spárkatou zvěř, kterou máme v Zábělé.

Dáme mu 24 hodin na zklidnění a uvidíme, jak na tom zítra bude a hlavně, co na to řekne veterinář...

Foto DESOP

SDÍLEJTE ČLÁNEK
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24