QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Kauza "Jedovatý alkohol" vrcholí

24.09.2012 14:09     24.09.2012 14:58

Už brzy hodlá policie zveřejnit to, kam dospěla ve vyšetřování. Zatím ale zemřel další člověk na otravu a dalšího nového pacienta hlásí Ostrava. Skončí někdy nebezpečí otravy alkoholem? Co zatím vědí muži zákona?

policie

Jedovatý alkohol si vybral další oběť. Ostrava hlásí nového pacienta a zatím další zemřel v Havířově. Ví už policisté něco zásadního?

Prozatím má jedovatý alkohol na vrubu 25 obětí. Za posledních 72 hodin se objevily dva nové případy. Nemocnice mají k dispozici zdarma norský lék na otravu metylalkoholem. Ten dostal i poslední hlášený pacient z Ostravy, který je v umělém spánku.

Distribuce alkoholu už brzy, kontroly budou dál

Podle ministra zdravotnictví je epidemie na ústupu, ale přesto budou pokračovat intenzivní kontroly. "Až bude zahájena distribuce nového alkoholu, kontroly budou stále pokračovat. A nepůjde jen o kontroly zavřených láhví, ale i o složení obsahu láhve," uvedl na pondělním brífinku Leoš Heger s tím, že hledat se bude nejen jedovatý metylalkohol ale také další známky nelegálního původu alkoholu. Kontroly budou i nadále pokračovat po návratu alkoholu na pulty obchodů.

Podle ministra zemědělství Petra Bendla by se už ve středu měly na trh dostat láhve s novým alkoholem a kolkem. Nové kolky se začaly tisknout už o víkendu. Co bude ale se starými lahvemi? Ty se podle všeho také vrátí na trh. Půjde ale jen o lahve z velkoskladů a skladů řetězců, které mohou snadno doložit původ všeho alkoholu.Tyhle "staré" lahve jsou ze 70% právě ve velkoobchodech a řetezcích.

Více ke kauze sdělil policejní prezident Martin Červíček na tiskové konferenci v pondělí 24. září.

"V současné době je jasno o verzi, jak se dostal tento závadný alkohol na trh v ČR. To ale neznamená, že vyšetřování končí. Víme o zdroji, a jak se sem dostal. Víme o osobě i osobách, které alkohol namíchaly, víme i o osobách, které dodaly k pančovanému alkoholu suroviny. Nemáme ale dohledanou celou distributorskou síť a zdroje všeho závadného alkoholu," sdělil Martin Červíček.

Podle něj je na trhu až 15 000 litrů jedovatého alkoholu. Dále bude pokračovat pátrání u dalších prodejců a distributorů. Přesto ale podle Červíčka nelze zaručit, že bude všechen závadný alkohol nalezen. "Dovoluji si proto dále varovat veřejnost, aby nekonzumovala podezřelé, neoznačené láhve," varoval ještě policejní prezident.

Co tedy policisté zjistili?

Dvě velmi důležité osoby mají policisté, to potvrdil Roman Kafka. "Jednání dvou osob bylo v tom, že na přelomu srpna a září v moravskoslezském kraji vyrobily velmi kontaminovanou směs v objemu velmi velkém. Jednalo se řádově o tuny materiálu. Ty úmyslně smísily a uvedly do oběhu. Do oběhu je dostaly přes známého distributora. Jejich směs byla dále smíchávána a ditribuována," uvedl Roman Kafka, zlínský státní zástupce. "Tyto osoby si byly vědomy toho, že může dojít a také k tomu došlo, k ohrožení života a zdraví osob, jedna osoba opatřila prostředky, druhá míchala," doplnil. Podle Kafky hrozí těmto dvěma osobám, které vyráběly jedovatý alkohol, trestní sazba 12 – 20 let nebo až trest výjimečný.

Tyto osoby podle vyjádření Kafky pracovaly s jedovatým metylem, který se používá například do ostřikovačů apod. Proto věděly, že pokud bude použit ke konzumaci, může to mít fatální následky.
V pátek 21. září se jedna z odob, přiznala a je podle policistů ve velmi špatném psychickém stavu. Jde o 42letého muže z Ostravska, který je jakousi hlavní osobou v kauze. Muž s policisty spolupracuje, přiznal se a dokonce popsal mužům z týmu Metyl také celou distribuční síť.

Jedovatá látka byla oficiálně vyrobena v ČR za účelem použití třeba do ostřikovačů a byla pak namíchána a postupně distribuována na trh. Nakoupena byla na konci srpna. Část z této nakoupené látky byla použita oficiálně k výrobě ostřikovačů apod, ale část byla míchána do pančovaného alkoholu.

Celá kauza není u konce a policisty čeká ještě spousta práce.

Závěr?

Nepijte neznámý alkohol bez kolků. Na trhu je stále několik tisíc litrů jedovatého alkoholu. Kdy se dočkáme konce prohibice, zatím není přesně jasné.

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24