Konec papírovým maturitám, budou e-maturity

22.08.2010 9:48

Letos čekají studenty první státní maturity a novinkám v systému ještě není konec. ministr Dobeš chce zavést dokonce e-maturity. A to už v roce 2014. Bude konec papírovým maturitám?

Ministr školství Josef Dobeš nekončí se změnami v oblasti maturit. Už v letošním maturitním ročníku si studenti vyzkouší pár novinek. A to není vše.

Již v roce 2011 proběhnou první státní maturity. O tom je už rozhodnuto. Generálka na ně je naplánovaná v říjnu letošního roku. Za další rok by mohly už podle maturitních testů přijímat studenty vysoké školy a v roce 2014 by měly zmizet papírové testy a místo nich přijít elektronické. Tak zní plán ministra Dobeše. Podle jeho slov je jasné, že v roce 2014 už musí být zavedeny elektronické maturity, protože sám už informoval rozvozce písemných testů, že v roce 2014 se rozvážet nebude.

Složitá logistika s papírovými testy je nejčastějším tématem kritiků státních maturit. Celá operace totiž přijde na více než šedesát miliónů korun a podle kritiků stačí jedna nehoda a několik škol zůstane bez testů. Právě technická organizace se bude prověřovat v říjnové generálce. 

Senát bude v následujícím týdnu ještě projednávat státní maturity, ale není jasné, jakou tam mají podporu.

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24