QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Krajem opět projede konvoj americké armády

01.09.2015 8:04

Vláda schválila zářijový přesun americké armády přes naše území na cvičení do Maďarska. Setkání s občany se tentokrát konat nebudou. Hlavní část konvoje projede přes Rozvadov 13. a 14. září. Přinášíme podrobnosti!

Přes území Plzeňského kraje projede po několika měsících opět konvoj americké armády. Takzvaná Dunajská jízda je přesunem 2. mechanizovaného pluku z bavorského Vilsecku na cvičení v Maďarsku. Hlavní část konvoje projede přes Rozvadov 13. a 14. září.

Přesun schválila vláda na svém pondělním zasedání. Přesun se uskuteční ve třech etapách. Od 9. do 10. září půjde o předsunutý tým, který rekognoskuje terén před vlastním přesunem. Hlavní část konvoje projede 13. a 14. září přes Rozvadov, Vyškov do Maďarska.

"Tentokrát se jedná pouze o technický přesun, nepočítá se s žádným setkáním s občany ČR. Na organizaci přesunu bude ministerstvo spolupracovat s Policií České republiky, Celní správou, hejtmany a starosty," uvedl ministr obrany Martin Stropnický na tiskové konferenci po jednání vlády.

Letos už proběhla přes naše území víc jak stovka obdobných přesunů. "Průjezd americké jednotky v každé koloně nepřesáhne dobu 48 hodin a představuje pro Českou republiku a její občany pouze minimální zatížení v podobě zvýšeného provozu na některých komunikacích. Jedná se o další z mnoha tranzitních průjezdů přes naše území, jen za první pololetí letošního roku jich po pozemních komunikacích bylo 105. Tyto přesuny jsou samozřejmě součástí našich závazků v rámci Severoatlantické Aliance, kde se těšíme pověsti spolehlivého člena a partnera,“ vysvětluje ministr obrany Martin Stropnický. Ostře sledovaný konvj americké armády projel krajem na začátku dubna letošního roku. Raportáž včetně obsáhlé fotogaleri najdete zde.

FOTO: ilustrační

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24