QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Křižovatka u Makra bude rozšířena a řízená semafory. Kdy začne přestavba?

23.11.2023 9:07

Vedení města Plzně jednalo s Ředitelstvím silnic a dálnic o důležitých dopravních stavbách ve městě. Jednou z nejbližších je realizace přestavby okružní křižovatky „U Makra“, která by se měla rozšířit na třípruhovou, řízenou semafory.

křižovatka u makra

Zástupci města a ŘSD se ujistili, že pokračuje projekt přestavby okružní křižovatky „U Makra“ pokračuje dle harmonogramu.

Křižovatka se má rozšířit na třípruhovou světelně řízenou „turbookružní křižovatku“ s částečně oddělenými jízdními pruhy. „V tomto doháníme časovou ztrátu po dokončení západního okruhu. Ten denně využívá až 17 tisíc vozidel, což velmi ulevuje centru města, ale způsobuje komplikace právě na této okružní křižovatce. Proto děláme potřebné kroky, aby v roce 2024 mohly začít práce na rozšíření křižovatky překládkami inženýrských sítí a v roce následujícím se pak uskutečnila samotná přestavba tohoto nejzatíženějšího dopravního uzlu v našem městě,“ uvedl náměstek přimátora města Plzně Aleš Tolar.

Jedná se o úpravu okružní křižovatky ulic Domažlická, Folmavská, Regensburská, Obchodní a přivaděče (I/26) k dálnici D5 (u Makra), která je po dokončení tzv. Západního okruhu ještě více zatížena. „Úprava křižovatky souvisí s dostavbou Západní části městského okruhu, kdy po jeho zprovoznění v únoru 2023 došlo k přerozdělení dopravy na území města Plzeň. To způsobilo další výrazný nárůst dopravy v předmětné okružní křižovatce, zejména ve směru městského okruhu,“ informuje ŘSD.

V budoucnu bude křižovatka řízena semafory. „Zásadní změnou oproti stávajícímu stavu je řízení provozu světelnou signalizací. Dále je pro zvýšení kapacity navrženo doplnění řadicích pruhů na vybraných vjezdech do křižovatky a zkapacitnění výjezdu ve směru Městského okruhu,“ uvádí dále ŘSD.

Stavba má název I/26 Plzeň, OK Domažlická –Folmavská. Její předpokládaná cena je 173 803 213 Kč (bez DPH). ŘSD plánuje uvedení do provozu v roce 2025.

SDÍLEJTE ČLÁNEK
Zvednu vam to_copy
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT