QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Sobotní úplněk bude fascinující

18.03.2011 18:59

V sobotu 19. března se Měsíc dostane do facinujícího úplňku. Bude nejblíže k Zemi od roku 1993. Pokud počasí dovolí, nenechte si ujít skvělou podívanou na monstrózní Měsíc.

Pokud rádi pozorujete hvězdy a oblohu v noci vůbec, jistě vás zaujme v sobotu 19. března fascinující úplněk, do něhož se Měsíc dostane zhruba v 19:10 hodin. Bude nejblíže Zemi od roku 1993.

Za východním obzorem Měsíc vyskočí v 18:00 hodin. A po padesáti minutách se vám naskytne nádherný pohled na obrovský Měsíc. V tu dobu bude totiž na své oběžné dráze kolem naší planety nejblíže nám. Bude se proto jevit velký a to až o 12% větší než když je nejdále od Země. Také by měl podle odborníků být až o 30% jasnější. A to proto, že od roku 1993 je to poprvé, kdy úplněk nastane asi hodinu po průchodu perigeem (bod na oběžné dráze, kdy je Měsíc nejblíže Zemi - pozn. red.). Perigeum je ve vzdálenosti asi 360 000 km od naší planety.

Viditelnost Měsíce v úplňku ale závisí na počasí. A to nám zrovna přát nebude. Ale podle meteorologů se má v sobotu během dne vyjasňovat a tak se večer očekává polojasno, což je přínosné. A jelikož se vzduch ochladí, bude to ještě lepší. Při ochlazení je totiž vzduch průzračnější a je lépe vidět.

Jak nejlépe spatřit Měsíc?

Důležité je ho pozorovat v porovnání s obzorem, kde jsou například stromy či stavení. Nejlépe si tak představíte jeho velikost než na ´prázdném´nebi.

foto: astro.cz

SDÍLEJTE ČLÁNEK
Zvednu vam to_copy
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT