Lidé sázejí ve velkém na pátek 13. Tentokrát mnohem více z domova

13.03.2020 6:45

První z letošních dvou pátků 13. tradičně doprovází zvýšený zájem o losování Sportky a Eurojackpotu. Obava z nákazy koronavirem přiměla značnou část sázejících podat tikety online.

Patek13_kocicka

Lidé omezují návštěvy trafik a sázejí více z domova. "V tomto týdnu proběhne populární losování mimořádné Sportky na pátek 13., na který dlouhodobě evidujeme nejvíce sázek. Poprvé od zavedení možnosti vsadit si loterie na internetu přesáhl podíl podaných sázek na našem webu 25 %, průměrně vsadí Sportku online 5 až 10 % sázejících. V posledních dnech současně o několik tisíc vzrostl počet registrovaných zákazníků na herním portále Sazka.cz,“ říká Václav Friedmann, ředitel komunikace Sazky.

V letošním roce nás čekají hned dva pátky 13. Průměrně Češi podají okolo 300 tisíc sázenek na jedno losování Sportky. Tento počet se na pátek 13. často až zdvojnásobí. Důvodem je jednorázový zájem o hry Sazky u lidí, kteří jinak ve zbytku roku prakticky nesází. "Nepravidelní sázející také v drtivé většině případů podají plné tikety, což vede i k celkovému nárůstu tržeb,“ doplňuje Václav Friedmann.

K určitému druhu pověrčivosti se v průzkumu Sazky přiznala skoro polovina Čechů. Seznamu nejobávanějších pověr vévodí přeběhnutí černé kočky přes cestu, které se bojí přes 42 % odpovídajících. Rozebíraný pátek 13. se umístil na třetí pozici hned za sedmiletým neštěstím v podobě rozbitého zrcadla. Stejně jako se lidé bojí pověr a z nich plynoucí smůly, tak věří v celou řadu talismanů a různých jevů, které jim naopak přinesou štěstí. Například 55 % Čechů potají vysloví své přání při padání hvězdy na obloze. Téměř polovina lidí se snaží odvrátit neštěstí zaklepáním na dřevo či zuby a stejné množství respondentů si schová čtyřlístek s vidinou příjemných událostí v budoucnu.   

Svatba, operace, pohovor nebo také cestování letadlem – to vše jsou události, které by většina dotázaných jen nerada absolvovala v pátek s datem 13. Naproti tomu bezmála třetina Čechů považuje za dobrý nápad si v tento den vsadit Sportku. Ačkoliv je z výsledků průzkumu zřejmé, že lidé mají pátek 13. v hlavě spojený s možností neočekávaných událostí, téměř 85 % respondentů uvedlo, že jim zatím nikdy pátek 13. smůlu nepřinesl.

FOTO: Sazka

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24