Mlýnská strouha v Plzni bude bez vody, začalo vypouštění

24.03.2023 16:30

Správa veřejného statku města Plzně začala v pátek 24. března s vypouštěním vody v Mlýnské strouze. Následovat bude výlov ryb a čištění.

 

Mlýnská strouha3

Zhruba tři dny bude trvat vypouštění Mlýnské strouhy v centru Plzně. Voda se musí vypouštět pomalu, aby nenarušila plzeňské historické podzemí. 

Po víkendu čeká strouhu výlov. "Již v pondělí v 9 hodin ráno se plzeňští městští rybáři chystají na výlov ryb z tohoto malého vodního prvku. Několik koi kaprů a bílých amurů přemístí do kádí a odvezou na sádky. Odvezou také na tři stovky stříbřitě zbarvených ostroretek stěhovavých a asi dvacítku pruhovaných okounů říčních. Právě ostroretky stěhovavé jsou pro tuto vodní plochu důležité – živí se totiž řasami, které seškrabávají z povrchu kamenů, a tak udržují vodu v Mlýnské strouze čistou," uvádí Magistrát města Plzně.

Po pondělním výlovu proběhne čištění, čistit se bude nejen dno, ale také břehy a okolí Mlýnské strouhy. V rámci této jarní údržby dojde i na kontrolu a opravu ev. trhlin v březích nádrže.

"Po ošetření dna, pak vysadí vodní rostliny jako jsou lekníny, plavíny, blatouchy, šípatky, vachty, trsy ostřice i kosatce. Pokud půjde vše hladce, v pátek 31. března by mělo dojít opět k napouštění tak, aby nádrž i ryby v ní dobře zvládly letošní léto," uvádí dále magistrát.

foto: ilustrační

SDÍLEJTE ČLÁNEK
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24