Mobilní hospic konečně i v Plzni

29.12.2015 21:35

80 procent lidí by si přálo umírat doma, být až do poslední chvíle u svých nejbližších. Statistiky mluví jasně. Konkrétně v Plzeňském kraji až dosud chyběla tzv. mobilní hospicová péče.

a2

V Plzni a v Tachově začne od ledna fungovat mobilní hospic "Náruč"- jako nepřetržitá služba pro nevyléčitelné a těžce nemocné. K dispozici bude 24 hodin denně sedm dní v týdnu.   

Zkušenosti ukazují, že umírající jsou v péči hospice přibližně měsíc. Jde zejména o  onkologické pacienty v poslední fázi onemocnění. Ale nejen o ně.

Ke konci jsou návštěvy samozřejmě častější, v případě potřeby i několikrát denně. Rodiny se mohou na odborníky obracet s čímkoli. Když si neví rady jak nemocnému ulevit od bolesti, když už péči o umírajícího nezvládají a potřebují sami psychickou podporu.

Dosah mobilního hospice "Náruč" bude asi 30 kilometrů od Plzně a zpočátku bude zvládat péči o dva až tři klienty současně. Všechno závisí na financích. Zdravotní pojišťovny totiž zatím tuto sužbu neproplácejí. Provoz bude závislý na sponzorských darech, sbírkách či grantech. Spoluúčast pacientů ve výši 150 korun na den pokryje jen zlomek potřebné částky.

Sociální zařízení Náruč – domácí hospicová péče Plzeň bude provozovat a zaštiťovat Církev československá husitská.

Foto: ilustrační

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT