Motoristy čekají novinky ve výbavě a některé výměna řidičáku

01.05.2010 16:21

Motoristé si budou muset doplnit výbavu lékarniček, čekají je i povinně zimní gumy. V neposlední řadě mnohým z nich hrozí, že nestihnou vyměnit starý řidičák. Ministerstvo varuje před kolapsem státní tiskárny, která nové řidičáky tiskne.

Všechny motoristy čekají drobné změny. Týkají se lékárničky a zimních gum. Někteří zapomínají, že musí do konce roku vyměnit řidičák. Ministerstvo eviduje ještě asi 800 000 starých průkazů, které čekají na výměnu. Státní tiskárna, která se stará o nové řidičáky však stihne tisknout jen 100 000 kusů měsíčně. Právem se proto ministerstvo obává kolapsu v posledních měsících roku, kdy budou lidé hromadně žádat výměnu neplatných průkazů. Na konci tohoto roku totiž končí platnost starým průkazům bez loga EU. V současné době předkládají řidiči jen kolem 50 000 žádostí měsíčně. Tímto tempem budou mnozí na počátku dalšího roku bez platného řidičáku.

Neposlední novinkou je změna ve vybavení lékárničky, která bude povinná od nového roku. Vyhláška s novým obsahem lékárničky je platná již od loňského roku, ale do 31. prosince letošního roku je povoleno používat starou lékárničku. Od 1. ledna 2011 bude však každý řidič muset mít s sebou resuscitační masku, fólii proti prochladnutí o rozměrech minimálně 140 x 200 centimetrů, nerezové nůžky s oblými hroty o minimální délce 15 centimetrů a leták o zvládnutí dopravní nehody.

V řadě změn je i povinnost používat zimní gumy. Ministerstvo chystá návrh zákona, který mění dosavadní vyhlášku. Ta ukládá povinnost používat zimní pneumatiky v období od 1. listopadu do 31. března v případech, kdy se na silnici nachází souvislá vrstva sněhu, led nebo námraza, či lze tyto jevy očekávat v důsledku meteorologických podmínek.

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24