Na budovách plzeňského magistrátu jsou včelí úly. Můžete je sledovat online - FOTKY

05.04.2023 10:17

Plzeň má na střechách tří magistrátních budov včelí úly, koncem března přibyl na každou střechu jeden nový. Dohromady jich je tedy devět. Stočený med se využívá pro propagační účely města.

Včelí úly_magistrát Plzeň_0423_MMP (4)
Včelí úly_magistrát Plzeň_0423_MMP (4)Včelí úly_magistrát Plzeň_0423_MMP (1)Včelí úly_magistrát Plzeň_0423_MMP (2)Včelí úly_magistrát Plzeň_0423_MMP (5)Včelí úly_magistrát Plzeň_0423_MMP (3)

Magistrát města Plzně má úly na svých střechách umístěné již pátým rokem. „Jednu z nejdůležitějších rolí v našem ekosystému hrají právě včely. Ne nadarmo se říká, že včela je synonymem života. Bohužel už se jedná o velmi ohrožený druh. V Plzni se jejich chovu díky rozmanitosti kvetoucích stromů a keřů v parcích, které obklopují historické centrum, naštěstí velmi daří. Mají navíc profesionální péči. Městské včelaření je v posledních letech velmi populární, z čehož mám radost. Projekty, které jsou přátelské k přírodě a pozitivně ovlivňují životní prostředí, město dlouhodobě podporuje,“ řekl primátor Plzně Roman Zarzycký.

Věděli jste, že jsou včely na střechách pravidelně monitorovány a můžete je sledovat online? Podívejte se zde.

Po úspěšném zahájení a průběhu pilotního chovu včel v roce 2019, kdy magistrát umístil první dva včelí úly na střechu budovy historické radnice na náměstí Republiky, se v roce 2021 včelstva rozšířila o další dva úly, a to na budově ve Škroupově 4 a na Koterovské 162.

O včelstva se v Plzni stará Pavel Mach, který má s jejich chovem bohaté zkušenosti. Pečuje o ně i na jiných budovách, mimo jiné v Centru robotiky nebo na 21. základní škole.

Foto MMP

SDÍLEJTE ČLÁNEK
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24