QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Nejslavnější česká pohádka Tři oříšky pro Popelku slaví významné výročí

16.11.2023 12:15

Pohádka Tři oříšky pro Popelku je úzce spjata s Plzeňským krajem. Natáčela se totiž mimo jiné i na hradě Švihov a je tomu už padesát let.

natačení Popelky zdroj foto hrad svihov5
natačení Popelky zdroj foto hrad svihovnatačení Popelky zdroj foto hrad svihonatačení Popelky zdroj foto hrad svihov5natačení Popelky zdroj foto hrad svihov2natačení Popelky zdroj foto hrad svihov6

Nejslavnější česká pohádka Tři oříšky pro Popelku se točila v roce 1973 mimo jiných míst i na Švihově. Film režiséra Václava Vorlíčka měl premiéru 16. listopadu 1973, dnes je to tedy přesně padesát let.

V hlavních rolích se představila nezapomenutelná Libuška Šafránková a Pavel Trávníček. Oblíbená pohádka se natáčela na Klatovsku, v lesích kolem Javorné u Čachrova, u vodního hradu Švihov, dále v barrandovském studiu a ve východním Německu ve Studiu Babelsberg a u zámku Moritzburg.

Televizní diváci ji poprvé mohli spatřit na Štědrý den roku 1974. Popelka se velmi rychle stala oblíbenou pohádkou, a to ne jen v tuzemsku, zaznamenala úspěch i v zahraničí, hlavně v Německu.

Hrad Švihov si v hlavní návštěvnické sezoně pohádku připomíná i prohlídkovým okruhem Za tajemstvím Popelčina střevíčku v Bílé baště. Prohlédnout si můžete například původní scénář k filmu, fotografie z natáčení nebo ukázky z filmu a několik filmových scén. Vyzkoušet můžete i Popelčin střevíček.

Hrad Švihov je momentálně do 31. prosince pro návštěvníky uzavřen.

FOTO: Natáčení Popelky zdroj www.hrad-svihov.cz

SDÍLEJTE ČLÁNEK
Zvednu vam to_copy
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT