Nikomu to neříkejte, je to bankovní tajemství, aneb jak žena přišla o téměř milion korun

14.12.2022 8:51

Falešný bankéř kontaktoval mladou ženu z Tachovska. Podvodem z ní vylákal více než 850 tisíc korun.

QAP - úvodní fotka

„Sedmadvacetiletou ženu telefonicky kontaktoval neznámý muž, který se představil jako bankéř z oddělení rizik. Z důvodu hrozby odcizení bankovní identity přiměl ženu ke sjednání spotřebitelského úvěru ve výši 875.200 korun. Dále ženu pomocí telefonních hovorů a mobilní aplikace přiměl, aby uvedenou částku vybrala a finanční hotovost postupně vložila do bitcoinmatu za účelem splacení úvěru,“ popsala podvod Iva Vršecká, mluvčí policie.

Žena peníze vložila dle instrukcí do bitcoinmatu. „Žena tedy na základě instrukcí vložila postupně na několika místech v České republice do bitcoinmatu celou částku, na kterou si sjednala úvěr v domnění, že se jedná o bankomat a tímto bance vrací půjčené peníze,“ uvedla mluvčí.

Bankéř slíbil ženě schůzku v jedné z bank, kam nedorazil. „Po poslední platbě si s neznámým mužem sjednala schůzku na pobočce jedné z bank, na kterou však nepřišel. Po celou dobu komunikace muž poškozené zdůrazňoval, že musí dodržet bankovní tajemství, kdy při jeho porušení hrozí pokuta až několik milionů korun a dále, že o celé záležitosti nesmí hovořit ani se svou rodinou, jelikož z pokusu o odcizení její bankovní identity jsou podezřelí i její členové,“ popsala mluvčí to, jakým způsobem neznámý ženu zmanipuloval.

Když muž nedorazil, zkontaktovala žena policii. Ta po pachateli intenzivně pátrá.

Foto ilustrační

SDÍLEJTE ČLÁNEK
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24