QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Nová měsíční předpověď: Oteplení přijde až v průběhu května

25.04.2016 7:01

V příštích dvou týdnech musíme počítat dál spíš s podprůměrnými teplotami a objevovat se bude i sněžení. Nahoru by se měly teploty šplhat až v průběhu května.

FOTO_QAP_CZ (5)

Jaro jako by si na chvíli dávalo pauzu. Podle nových měsíčních výhledů meteorologů nás v příštích dvou týdnech čekají spíš podprůměrné teploty a také poměrně dost srážek. Ty by navíc v příštích dnech měly být i sněhově, v úterý by sněžení mělo být dokonce vydatnější.

"Období od 25. dubna do 22. května 2016 bude teplotně podprůměrné až průměrné. První týden bude výrazně podprůměrný, maximální denní teploty se budou pohybovat většinou do 10 °C, na konci týdne do 15 °C. Minimální noční teploty budou většinou od +3 do -3 °C. Druhý týden období by měl být ještě slabě podprůměrný s průměrnou týdenní maximální teplotou vzduchu v rámci Česka od 10 do 15 °C a průměrnou týdenní minimální teplotou kolem 5 °C. Ostatní dva týdny období vychází jako teplotně průměrné až slabě nadprůměrné," informoval ČHMÚ ohledně výhledu na příští měsíční období.

Srážkově bude celé období spíš nadprůměrné. Nejvíc srážek by mělo spadnout v prvním a druhém týdnu a jednat by se mělo i o sněžení. Nejméně srážek se očekává v týdnu od 9. do 15. května.

Ochlazení v tomto týdnu vydrží, počítat musíme i se sněhovými srážkami...

V pondělí nás bude provázet spíš proměnlivá oblačnost, postupně by se také na většině území měly objevit dešťové nebo smíšené přeháňky, nad 500 metrů nad mořem většinou sněhové a na horách četnější. K večeru pak bude srážek ubývat. Teploty se odpoledne dostanou mezi 6 až 10 stupňů.

V úterý bude od západu postupně zataženo a počítat musíme i s přeháňkami nebo občasným deštěm. Srážky by měly být postupně smíšené nebo sněhové a vzhledem k silnému větru by se na horách mohly tvořit místy i sněhové jazyky. K večeru už by mělo oblačnosti ubývat až na polojasno. V noci naměříme +3 až -1 stupeň, přes den 5 až 9.

Ve středu nás čeká oblačno až zataženo, v Čechách zpočátku místy polojasno. Postupně ale dorazí mraky a počítat musíme i s deštěm, který bude přecházet ve sněžená. Nejnižší noční teploty budou mezi +3 až -1 stupněm, někde klesnou až k -3. Odpoledne naměříme 8 až 10 stupňů.

Ve čtvrtek bude blačno až polojasno, zpočátku ojediněle, během dne místy přeháňky. Srážky by měly být místy opět sněhové. V noci klesnou teploty mezi +2 až -2 stupně, přes den vystoupí mezi 7 až 11.

Pátek přinese oblačnou až polojasnou oblohu, ojediněle se ještě objeví přeháňky. Nejnižší noční teploty budou mezi +2 až -2 stupni, nejvyšší denní mezi 10 až 14.

Vyhlídka počasí od soboty do pondělí: "Zpočátku oblačno až polojasno, ojediněle přeháňky. Postupně přibývání oblačnosti i srážek. Nejnižší noční teploty +3 až -1 °C, postupně 7 až 3 °C. Nejvyšší denní teploty 12 až 17 °C."

FOTO: ilustrační
 

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24