QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

O práci přichází 130 zaměstnanců Šumavského masokombinátu

16.02.2010 12:37

Příliš vysoká cena za nemovitosti, ve kterých vyrábí Šumavský masokombinát, způsobila jeho konec v Klatovech. "Vlastník požaduje dvoj až trojnásobek běžné ceny, to nemůžeme akceptovat," sdělil většinový vlastník masokombinátu Jaroslav Komora.

Klatovy, Černá věž, IMG_0227

130 zaměstnanců Šumavského masokombinátu se o práci bálo už dlouho. Firma přitom poté, co ji vloni převzala společnost Spin, hospodařila se ziskem.

Za koncem masokombinátu nestojí krach, ale to, že se podnik se nemohl s vlastníkem nemovitostí, ve kterých fungoval, dohodnout na prodejní ceně. Hrozba se nakonec stala skutečností. V pondělí 15. února se pracovníci dozvěděli, že za pár dní dostanou výpověď.

"Všechno jsme urychlili, aby byli zaměstnanci podle nového insolvenčního zákona co možná nejvíce ochráněni," uvedl pro QAP.cz Jaroslav Komora. Větší část lidí odejde nejspíš s dohodou a pětiměsíčním odstupným. To za podnik, který podá žádost o insolvenční řízení a tříměsíční moratorium (dočasnou ochranu před věřiteli, aby mohl splácet nejdůležitější pohledávky), patrně zaplatí lidem úřad práce. Výplatu za leden dostanou do konce února.

Šumavský masokombinát jako značka ale nekončí. "Masokombinát jsou dvě oddělené části, porážka a výroba. Porážku každopádně přesouváme do Poběžovic na Domažlicku. Výroba se postupně obnoví. Je to podnikání jako každé jiné, můžeme s výrobou začít kdekoliv. Šance, že to bude znovu v Klatovech je stále 50:50, ale to jsem velký optimista," sdělil QAPu.cz Jaroslav Komora, že výroba uzenin skončila minulý pátek těsně poté, co se nedohodli s majiteli nemovitostí na kupní ceně. "Představa obou stran byla rozdílná, cena je obchodním tajemstvím, ale mohu říci, že byla dvoj až trojnásobná, než bývá v tomto případě běžné."

Plán Šumavského masokombinátu

Reorganizace: Vybudování nového provozu - porážky v Poběžovicích. Ze zisku se budou uspokojovat věřitelé. Masokombinát už získal dotaci 15 milionů korunod Státního zemědělského intervenčního fondu. "Kapacita bude 250 prasat denně z vlastních chovů na Domažlicku a Tachovsku. Chceme rovněž zachovat výrobu a tradiční značku Šumavský masokombinát," řekl Komora.


SDÍLEJTE ČLÁNEK
Zvednu vam to_copy
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT