Obchvat Babylonu získává finální podobu. Kdy se začne stavět? VIDEO

05.02.2023 15:41

Silnice I/26 slouží v dané lokalitě jako hlavní komunikace k hraničnímu přechodu Folmava se Spolkovou republikou Německo. Cílem stavby Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) je obchvat Babylon, který odvede veškerý tranzit mimo obec.

Babylon obchvat_ŘSD

“Ještě v průběhu letošního roku předpokládá ŘSD ČR vydání společného rozhodnutí na stavbu „I/26 Babylon – obchvat“. Současné vedení silnice I/26 obcí Babylon na hraniční přechod Folmava není i vzhledem k dopravnímu vytížení komunikace vyhovující,” uvedlo ŘSD. 

Průměrná intenzita dopravy při průjezdu Babylonem je dle ŘSD kolem 8200 vozidel denně. “Přeložka sil. I/26 pak tranzitní dopravu převede zcela mimo území obce a sníží tak dopravní zatížení Babylonu. Pokud vše půjde podle předpokladů, mělo by k zahájení samotné stavby dojít už v prvním pololetí roku 2025,” informovalo ŘSD.

Jedná se novostavbu dvoupruhové silnice o délce cca 6 kilometrů. “Začátek hlavní trasy obchvatu se nachází u autobusové zastávky “Domažlice, Havlovice, Valcha”, kde navazuje na přeložku silnice I/26 Draženov-Havlovice,” popisuje ŘSD. Trasa poté objíždí rybník po levé straně a pokračuje souběžně se silnicí I/26, poté křižuje v horní úrovni železniční trať Domažlice-Planá u Mariánských Lázní. 

Trasa následně prochází mezi hrází Černého rybníka a přírodní památkou u Šnajberského rybníka. Poté v patřičné vzdálenosti obchází autokemp u hotelu Bedrníček. Konec by měl být před křižovatkou se silnicí II/190 směr na Českou Kubici. “Trasa je vedena převážně volným, nezastavěným územím na lesních pozemcích a na ostatní půdě,” informovalo ŘSD.

Součástí stavby je i pět mostů, zahrnuje i úpravu lesních cest. “Stavba obsahuje i úpravu místní komunikace, která propojuje obce Babylon a Pec. V souběhu s tímto upraveným úsekem je navržena smíšená stezka pro cyklisty a chodce,” uvádí ŘSD.

 

Foto a video ŘSD

 
SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24