QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Odchod TOP 09 do opozice mě mrzí, koalice SPOLU byla chyba, říká Lumír Aschenbrenner

10.10.2022 6:11

Spolu v dobrém i zlém... to neplatí ani na Slovanech. V druhém městském obvodu bude vládnout SPOLU bez TOP 09. Co na to říká současný a i budoucí starosta Lumír Aschenbrenner?

CG0A1016

Jak jsme vás informovali, TOP 09 odešla na plzeňských Slovanech od koalice SPOLU do opozice (více jsme psali ZDE). A to i přesto, že koalice SPOLU získala na druhém městském obvodu největší počet hlasů. Jednalo se o jediný velký obvod, kde SPOLU ve volbách zvítězilo. Slovany jsou stále tradiční baštou ODS, a to zejména díky osobě zdejšího starosty a senátora Lumíra Aschenbrennera.

„Toto rozhodnutí mě lidsky i politicky mrzí. S TOP 09 jsme měli na Slovanech koalici jako první z tzv. velkých obvodů již od roku 2010,“ komentoval rozhodnutí TOP O9 starosta Lumír Aschenbrenner (ODS).

Podle Jana Fluxy (TOP 09) ale nemá smysl pokračovat v koalici. „Podle podmínek smlouvy, která je teď na stole, nebudeme mít v podstatě žádný reálný vliv na chod obvodu Slovany, a z tohoto důvodu, jsme se rozhodli, že odejdeme do opozice. Nebudeme mít ani zástupce v radě a být takto v koalici nám nedává moc smysl,“ potvrdil Jan Fluxa, v současné době dosluhující místostarosta MO Plzeň 2 a od 1. srpna náměstek ministra pro místní rozvoj Ivana Bartoše (Piráti).

Vzhledem k drtivému vítězství by se dalo předpokládat, že každá strana z koalice SPOLU bude mít zástupce v radě obvodu. Pro TOP 09 se ale nepodařilo vyjednat žádnou funkci. Aschenbrenner vysvětluje proč. 

„Vítězství SPOLU bylo na Slovanech opravdu výrazné, obdrželi jsme 38,23 % a získali 11 mandátů z 27. Ale všichni partneři k nám při jednáních přistupovali jako k jedinému subjektu. Nemohli jsme naše požadavky - vše pro SPOLU násobit třemi jen pro to, že jsme (nyní již byli) tříčlenná koalice. Na takovou matematiku prostě partneři při jednáních nepřistoupili. A vzhledem k tomu, jak široká koalice na Slovanech vznikne, nebylo vyjednání postu starosty, místostarosty a většiny v Radě obvodu pro SPOLU rozhodně neúspěchem," řekl QAPu Lumír Aschenbrenner.

Výsledky voleb na obvodu Plzeň 2

SPOLU získalo ve druhém obvodu 11 mandátů (38,32 %), druhé je ANO (26,58 % a 8 mandátů), 4 mandáty získalo PRO PLZEŇ, po dvou mandátech Starostové a Piráti.

Podle starosty Aschenbrennera byl odchod TOP 09 chyba. „Že s tím jeden ze subjektů (TOP 09) není spokojen chápu, ale i u oltáře se říká "SPOLU v dobrém i zlém". A pokud jde o zmíněný vliv na chod obvodu, tak v opozici bývá určitě menší než v koalici. Osobně si myslím, že opuštění SPOLU je od TOP 09 na Slovanech i do budoucna strategická chyba."

Na Slovanech vznikne široká vládnoucí koalice. V opozici skončí s TOP O9 jen hnutí ANO, které u voličů v tomto obvodu získalo druhý největší počet hlasů. Koalici vytovoří SPOLU (ODS a KDU-ČSL), dále Piráti, Pro Plzeň a Starostové.

Koaliční smlouva je podepsána většinou zúčastněných. „Její součástí je personální obsazení - starosta Lumír Aschenbrenner (ODS), místostarostové Eva Trůková (ODS), Roman Andrlík (Pro Plzeň) a Václav Cinádr (STAN). V sedmičlenné radě obvodu je doplňují Martin Hrubý (ODS), Pavel Janouškovec (KDU-ČSL) a Olga Sejrková (Piráti)," doplnil Aschenbrenner.

Někteří členové koalice SPOLU se vyjadřují, že kandidovat v trojkoalici SPOLU (ODS, TOP 09, KDU-ČSL) byla chyba. Už před volbami byl proti například místostarosta plzeňské Doubravky Zdeněk Mádr (ODS). Podobný názor má i slovanský starosta.

„Osobně jsem vznik koalice SPOLU na Slovanech považoval za, pro ODS, nevýhodný. Ale nakonec jsme vyšli vstříc městu, aby byl postup na obvodech a městě jednotný. Považuji za svoji chybu, že jsem se nechal ke koalici přesvědčit. A to nemyslím nijak osobně, protože jak s Honzou Fluxou z TOP 09, tak s Pavlem Janouškovcem mám dlouhodobě vztahy více než korektní," svěřil se QAPu Lumír Aschenbrenner.

Koalice SPOLU není jednotná po volbách ani na dalších obvodech. Na Doubravce bude ve vedení ODS, ostatní strany z koalice SPOLU budou v opozici. Také na největším plzeňském obvodu došlo po volbách k rozpadu SPOLU, ve vedení tady bude TOP 09, která se rovněž trhla od trojkoalice.

foto: ilustrační QAP.cz

SDÍLEJTE ČLÁNEK
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24