QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

SPOLU se rozpadlo i na Slovanech, TOP 09 odchází do opozice

06.10.2022 13:18

Doslova jako domeček z karet se hroutí koaliční projekt SPOLU na plzeňských městských obvodech. Po volbách nevydržel na Trojce, Čtyřce a dokonce ani na druhém městském obvodu.

úmo2

Projekt tří středopravicových stran ztroskotal také na Slovanech, do opozice tady odchází TOP 09. QAPu to potvrdil Jan Fluxa (TOP 09).

MO Plzeň 2 byl jediným velkým obvodem, kde kandidátka SPOLU zaznamenala jasné vítězství. Rozdíl na druhé ANO byl velký, téměř 12 % hlasů. Ale ani při tomto skvělém výsledku nezůstane plzeňská Dvojka územím, kde spojenectví ODS, KDU-ČSL a TOP 09 přetrvá.

Poté, co proběhly na Slovanech povolební vyjednávání, se TOP 09 rozhodla odejít do opozice. „Podle podmínek smlouvy, která je teď na stole, nebudeme mít v podstatě žádný reálný vliv na chod obvodu Slovany, a z tohoto důvodu, jsme se rozhodli, že odejdeme do opozice. Nebudeme mít ani zástupce v radě a být takto v koalici to nám nedává moc smysl,“ potvrdil Jan Fluxa, který je v končícím volebním období místostarostou MO Plzeň 2 a v současnosti vykonává i funkci náměstka ministra pro místní rozvoj Ivana Bartoše (Piráti). Do této funkce byl Fluxa jmenován 1. srpna.

TOP 09 měla podle Fluxy i další připomínky. „Například, že některá místa mají být třeba uvolněná, která dříve nebyla. Což se nám úplně nezdá. Ale primárně je to o tom, že bychom byli v koalici bez reálného vlivu na chod obvodu.“

Sám Fluxa ani nebyl u vyjednávání budoucí spolupráce na Slovanech. „Byly jsme prostě tři koaliční strany sdružené do jednoho. Není to jeden politický subjekt. A pak proběhlo jednání, u kterých byli čelní zástupci naší kandidátky a jednání dopadlo tak, jak dopadlo. My jsme ani nebyli přítomni na jednáních,“ uvedl Fluxa za TOP 09 s tím, že i tak nemá ale pochybnosti o společné kandidatuře. Zda by bylo lepší kandidovat samostatně, nechtěl Fluxa příliš hodnotit. "Myslím, že ten projekt SPOLU je úspěšný," řekl.

TOP 09 zůstane ve vedení na Trojce, zbytek SPOLU bude v opozici

Jediným ze čtyř velkých obvodů, kde TOP 09 zůstala ve vedení, je tak městský obvod Plzeň 3, kde vznikla koalice ANO, Piráti, STAN a právě TOP 09.

Znamenalo to ale také odtržení TOP 09 od koalice SPOLU. „Stáli jsme před rozhodnutím buď jít jako SPOLU do opozice. Namísto toho, aby byl ve vedení Jiří Strobach s hnutím PRO Plzeň a na základě několikaletých osobních zkušeností ve vedení, jsme kývli na spolupráci. Ve hře pak už byla jen varianta jít do opozice,“ řekl QAPu Ondřej Ženíšek z TOP 09 v neděli po volbách, kdy byla na Trojce vyjednána koalice.

Zbytek koalice SPOLU, tedy ODS a KDU-ČSL, bude sledovat dění v centrálním obvodu z opozičních lavic.

Na Čtyřce se odtrhla od SPOLU ODS

Jak jsme vás již informovali, spolupráce koalice SPOLU nevydržela ani na čtvrtém plzeňském obvodu. Vládnoucí koalici vytvoří vítězné ANO s ODS. Zdejší místostarosta má ale narozdíl od místostarosty Slovan pochybnosti o úspěšnosti projektu SPOLU.

„Na vytvoření koalice ODS s hnutím ANO jsme se domluvili s našimi partnery z koalice SPOLU, kteří takový postup respektují,“ potvrdil po volbách 1. místostarosta obvodu Zdeněk Mádr (ODS).

Mádr přiznal, že by bylo lepší na Doubravce kandidovat samostatně. „My jako ODS na našem obvodě jsme od samého začátku měli velké pochybnosti o účelnosti spojení v koalici SPOLU před letošními komunálními volbami a připojili jsme se k tomuto konceptu až jako jedni z posledních zejména z důvodu, abychom nemátli voliče, že u nás je to jinak než ve zbytku města,“ uvedl Mádr.

Místostarosta Doubravky vidí ve spojenectví SPOLU spíše negativní dopady. „Jsem přesvědčený, že to byl jeden z významných faktorů, který způsobil nečekaný propad v těchto volbách, kdy jsme jako ODS významně oslabili tím, že jsme místo původních 7 mandátů v našem zastupitelstvu získali pouze 5. Proto jsem názoru, že by bylo proti zájmům našich voličů i naší členské základny v tomto projektu pokračovat,“ uvádí 1. místostarosta obvodu Zdeněk Mádr (ODS).

Koalice SPOLU nebude ani v Zastupitelstvu města Plzně. I když těsně vyhrála volby, získala od voličů stejně mandátů v zastupitelstvu jako ANO. To nakonec vytvořilo koalici se Starosty, Piráty a uskupením PRO Plzeň.

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24