QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Plzeň má první bibliobox. K čemu slouží?

04.02.2023 11:58

Vůbec první bibliobox v Plzni vznikl u lochotínské knihovny. Co vše toto bezkontaktní místo Plzeňanům nabídne?

bibliobox_Lochotín_0223_ÚMO1

Do biblioboxu je možné knihy nejenom vracet, ale hlavně si je do něj objednat a vyzvednout. V Plzeňském kraji bylo poprvé takové bezkontaktní místo zřízeno v Klatovech na podzim roku 2021.

Lochotínský bibliobox má dohromady 21 schránek. Knihy a časopisy je možné objednávat prostřednictvím on-line katalogu, přičemž zájemci poté přijde unikátní kód, kterým schránku otevře. Bibliobox je funkční 24 hodin denně.

Lochotínská knihovna bibliobox uvedla do provozu v pondělí 30. ledna za účasti vedení prvního plzeňského obvodu a města. „V Plzni fungují návratové boxy, je jich dohromady šest. V celé republice je využívá řada knihoven a v našem městě jsou to Univerzitní knihovna Západočeské univerzity v Plzni a Studijní a vědecká knihovna Plzeňského kraje. Výdejní box ovšem uvádíme do provozu jako první v krajské metropoli,“ uvedla ředitelka Knihovny města Plzně Helena Šlesingerová.

Pokud se tento typ biblioboxu u čtenářů osvědčí, zváží se jeho umístění i na další místa.

„Mám radost, že tuhle novinku můžeme představit právě v našem obvodě. Sama jsem zvědavá na to, až budeme mít první statistiku, zajímá mě, nakolik si tuto technickou vymoženost čtenáři oblíbí. Určitě je to krok dopředu,“ uvedla starostka Jedničky Ivana Bubeníčková. Spolu s radní města Plzně Eliškou Bartákovou a ředitelkou městské knihovny Helenou Šlesingerovou bibliobox slavnostně uvedly do provozu.

Bibliobox vyšel na zhruba šest set tisíc korun.

Bezkontaktní místo knihovny má svá pravidla. Například za použití výdejního knihoboxu se platí, cena je 10 Kč za jednu schránku. Pokud se rozvášníte a knihy se do boxu nevejdou, rozdělí se do dvou nebo více schránek a 10 Kč zaplatíte za každou z nich. Na vyzvednutí knih máte 5 dnů, pokud nebudou vyzvednuty, poputují zpět do polic knihovny. Za nevyzvednutá se platí sankční poplatek 20 Kč. 

Foto ÚMO Plzeň 1

SDÍLEJTE ČLÁNEK
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24