Plzeň vybuduje chybějící úsek cyklostezky mezi Radobyčicemi a Útušicemi

04.06.2023 12:17

Město Plzeň vybuduje v úseku mezi Radobyčicemi a Útušicemi stezku pro pěší a cyklisty. Projekt je vyčíslen na 25 milionů korun.

 

cyklo

„Vybudováním této cyklostezky chceme pokračovat v rozvoji plzeňských Greenways vedoucích podél řek, v tomto případě se jedná o další etapu Greenway Úhlava, na níž navazuje cykloturistická trasa podél řeky až do Klatov,” přiblížil Aleš Tolar, náměstek primátora pro oblast dopravy a životního prostředí. 

Nový úsek začne v křižovatce ulic Nad Strání a Zářivá v Radobyčicích a skončí za roklí V Lahošti, kde se napojí na stávající polní cestu. „Polní cesta v současnosti směřuje k přilehlým chatám až nad rokli, do rokle pak vede relativně strmá pěšina. Stezka rokli překoná pomocí lávky, která se původně klenula přes přivaděč v Kaplířově ulici. Tam po výstavbě tramvajové trati už nemá využití a nyní konstrukce leží ladem nevyužitá,“ vysvětlil Aleš Tolar.

Součástí akce jsou také úpravy okolních ploch a výsadba stromů.

Celkové náklady projektu město vyčíslilo na 25 milionů korun. Město bude žádat o dotace od IROP, ta by měla činit 13,6 milionů, zbylá část bude hrazena z rozpočtu Úseku veřejné dopravy a cyklodopravy Správy veřejného statku města Plzně.

Se zahájením realizace se počítá ještě v letošním roce a příští rok by měla být stezka dokončena.

Foto ilustrační

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24