Plzeň vybuduje nová sportoviště. Vznikne Predator park, ferrata i boulderingová stěna

30.05.2023 11:44

Z přebytku městského rozpočtu vyčlenili zastupitelé města Plzně desítky milionů korun na výstavbu nových sportovišť či rekonstrukci stávajících. Vzniknout by měla i první plzeňská ferrata.

bouldering stěna_0523_Plzeň_MMP (1)
bouldering stěna_0523_Plzeň_MMP (1)bouldering stěna_0523_Plzeň_MMP (3)bouldering stěna_0523_Plzeň_MMP (2)

Město bude výrazně investovat do sportovišť. Vzniknout by měla například první plzeňská ferrata, a to na území městského obvodu Plzeň 1. „Téměř padesátimetrovou ferratu využijí jak mladiství, tak i dospělí. Umístěna bude na pískovcové skále ve výšce jednoho metru nad zemí. Tato jedinečná atrakce v Plzni zcela chybí a jsem přesvědčený, že se stane velmi oblíbenou a vyhledávanou,“ řekl Tomáš Morávek, radní města Plzně pro oblast podpory sportu, mládeže a tělovýchovy.

Na konečné tramvaje číslo 1 v Bolevci by měla vzniknout boulderingová stěna. „Soubor samostatných boulderingových stěn vybudujeme nad pumptrackem v Plaské ulici,“ dodal Tomáš Morávek s tím, že hotovo by mělo být do konce letošního roku.

„Plzeň v řadě sportů dlouhodobě patří k tomu nejlepšímu v republice. Chceme, aby takovým výkonům odpovídala i sportovní infrastruktura, která je už teď na skvělé úrovni. Rozhodně ale nechceme usnout na vavřínech. Do investic v této oblasti jsme vyčlenili další miliony korun, ať už se jedná o peníze na rekonstrukci šaten, modernizaci sportoviště pro pozemní hokej nebo o novou budovu se zázemím ve Sportovním areálu Prokopávka,“ řekl primátor města Plzně Roman Zarzycký.

Do jakých sportovišť bude město Plzeň investovat?

  • V areálu na Prokopávce vyroste nová dvoupodlažní budova se zázemím šaten a sociálním zařízením včetně občerstvení pro již vzniklé beachvolejbalové kurty, které byly dokončeny začátkem letošního roku. Celkové náklady jsou vyčísleny na 36 milionů, letos město uvolní polovinu.
  • Vylepšení se dočká také sportovní areál v Luční ulici, zrekonstruují se tam šatny, které jsou v původním a nyní již nevyhovujícím stavu. Celkový požadavek na rozpočet města je 50 milionů, přičemž letos bude uvolněno 15 milionů korun.
  • Významná bude i rekonstrukce sportoviště a výstavba zázemí pro pozemní hokej při 4. základní škole v Kralovické ulici. „V současné době je hřiště vzhledem ke svému stavu mimo provoz jak pro sportovní aktivity školy, tak klubu pozemního hokeje. Hřiště dostane novou plochu, osvětlení i zavlažování, ochranné sítě i střídačky. Z rozpočtu uvolníme 50 milionů korun,“ doplnil primátor.
  • Podpořen bude také projekt druhého městského obvodu na zajištění venkovního kluziště pro veřejnost v zimních měsících v prostorách areálu Škoda sport park.
  • Plzeňané se dále mohou těšit na volnočasové sportovní zařízení, tzv. Predator park, který město vybuduje v Křimicích v sousedství zadních Skvrňan. Predator park bude jedním z největších v Evropě. Vyroste na pozemku velkém přes 16 tisíc metrů čtverečních a rozdělen bude na tři části – pump track, běžecký okruh a část s překážkovými konstrukcemi. „Veřejná soutěž na stavbu již běží, její zahájení se plánuje na podzim tohoto roku,“ zmínil radní Tomáš Morávek.
  • Víceúčelové hřiště vznikne u 14. základní školy v Zábělské ulici za přispění čtvrtého městského obvodu. Sportoviště bude sloužit škole i veřejnosti.

Foto MMP

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24